Υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων δήλωσε ότι τάσσεται καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, σε τοποθέτησή του σχετικά με τις τελευταίες διεθνείς, αλλά και εγχώριες εξελίξεις, αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Μιλώντας στη Σία Κοσιώνη, ο καθηγητής υποστήριξε, επίσης, πως είναι πολύ πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να «πιάνουν» την ινδική παραλλαγή, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από τη Βρετανία, όπου έχουν εμφανιστεί αρκετά κρούσματά της. Παράλληλα, τόνισε πως στο παρελθόν είχε υποστηρίξει δημόσια τη χρησιμότητα των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.
Ειδικότερα, αναφορικά με τις πατέντες των εμβολίων, ο Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε τα ακόλουθα: «Είχα καταθέσει και παγκόσμια την πρόταση για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 με άρθρο μου στους “Times” του Λονδίνου και μετά ακολούθησε αρθρογραφία σε πολλές εφημερίδες. Είναι ιστορικής σημασίας η απόφαση των ΗΠΑ, όπως και η στήριξη την οποία έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από πολλές χώρες παγκόσμια. Το αν μπορεί να γίνει γρήγορα… Όχι, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Γι’ αυτό είχα πει ήδη από πέρυσι, ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πάρει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών για τις φαρμακευτικές εταιρείες που μπορούν να παράξουν εμβόλια.
»Δεν αναφέρομαι στις ελληνικές, γιατί άκουσα και τον εκπρόσωπο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που είπε ότι θέλουν πάνω από 12 μήνες για να προσαρμοστούν. Προφανώς, γιατί δεν παράγουμε εμβόλια στην Ελλάδα. Εδώ μιλάμε για φαρμακοβιομηχανίες μεγαθήρια, που ήδη άρχισαν να συνεργάζονται, όπως η Novartis, η Sanofi, που έχουν προσφερθεί να παράξουν εμβόλια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στη ΝΑ Ασία, επομένως δεν είναι μόνο να απελευθερώσουμε τις πατέντες αυτή τη στιγμή, είναι και η μεταφορά τεχνογνωσίας που πρέπει να γίνει σε αυτές τις εταιρείες, πάνε μαζί αυτά τα δύο.
»Παράλληλα, αν δει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, είπαν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, είναι το θέμα σύνθετο, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση στο πλαίσιο του ΠΟΥ, και κατά τη γνώμη μου, δεν θα ληφθεί μόνο με μια απλή άρση, θα πρέπει να δούμε τι θα συνοδεύει αυτή την άρση. Δηλαδή τα κίνητρα για τη βιομηχανία, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παράγουν εμβόλια.
»Δεν είναι θέμα αν το δέχονται οι εταιρείες ή όχι. Αν το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις σε επίπεδο ΠΟΥ θα γίνει. Θα υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιβάλουν αυτές τις διεργασίες. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο αυστηρές θα είναι αυτές οι ρυθμίσεις, και παράλληλα να δώσουμε τα κίνητρα που χρειάζονται, γιατί δεν χρειαζόμαστε μόνο τα εμβόλια που έχουμε τώρα. Θα χρειαστούμε και εμβόλια στις επόμενες χρονιές, θα χρειαστούμε και νέα εμβόλια για τις μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη από τον ιό», επισήμανε, ολοκληρώνοντας τον συλλογισμό του.
Πιθανή η αντιμετώπιση της ινδικής παραλλαγής στη χώρα μας
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ινδική παραλλαγή και το κατά πόσο είναι δυνατόν να την αντιμετωπίσουν τα εμβόλια που υπάρχουν στη χώρα μας, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε τα εξής: «Έχουμε όμως κάποιες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση ότι το δικό τους τοπικό εμβόλιο, που είναι ένας αδρανοποιημένος κορωνοϊός, πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει… Για τα υπόλοιπα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη δεν ξέρουμε ακόμα γιατί δεν είχαμε πολλές περιπτώσεις της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι, εφόσον το ινδικό εμβόλιο πιάνει αυτή τη μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό και τα υπόλοιπα εμβόλια να είναι εξίσου αποτελεσματικά».
Για το εμβόλιο της AstraZeneca και το φόβο των γυναικών πως θα επηρεαστεί η γονιμότητά τους, ο κ. Μόσιαλος ήταν κατηγορηματικός, τόσο και για το συγκεκριμένο εμβόλιο όσο και για τα υπόλοιπα. «Αν θέλουν να έχουν επιλογή, αυτό θα γίνει προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου, όταν η χώρα μας θα έχει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε πολύ περισσότερες ποσότητες από αυτά τα δύο εμβόλια, και από το Σεπτέμβριο και μετά αυτά τα εμβόλια θα κυριαρχήσουν», διευκρίνισε.
Ωστόσο, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως είναι σημαντικές οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη εάν οι γυναίκες είναι θετικές στον κορωνοϊό. «Επίσης, η περίπτωση ιδιάζουσας θρόμβωσης που μπορεί να συμβεί αν κολλήσουμε κορωνοϊό, η πιθανότητα είναι 10 φορές μεγαλύτερη αν κολλήσουμε τον κορωνοϊό, σε σχέση με την απειροελάχιστη πιθανότητα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οπότε οι αποφάσεις έτσι παίρνονται… Τι είναι πιο πιθανό να μας συμβεί. Αν είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε, προφανώς και κάνουμε το εμβόλιο. Αν θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να κολλήσουμε τον κορωνοϊό, γιατί είμαστε κάπου απομονωμένοι εντελώς και δεν μας πλησιάζει κανείς, τότε πιθανώς υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα επιλογής σε αργότερο χρονικό διάστημα», κατέληξε.
- Η πλήρης τοποθέτηση του καθηγητή στο ακόλουθο βίντεο: