Υπό πολιορκία ξανά τα ελληνικά σύνορα του Έβρου, που σαφώς δεν έχουν θωρακιστεί όπως θα περίμενε κανείς παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς το περασμένο διάστημα, καθώς δεν αυξάνονται απλά οι ροές μεταναστών προς τη χώρα μας από την τουρκική πλευρά, αλλά παρατηρείται μετακίνηση πληθυσμών από την ενδοχώρα, που θυμίζει έντονα καταστάσεις του περασμένου έτους.
Πρόκειται για εξέλιξη η οποία σαφώς συνδέεται με την επίσκεψη την Παρασκευή της Ευρωπαίας επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον στην Τουρκία, σκοπός της οποίας είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το Μεταναστευτικό. Επίσκεψη που, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, έρχεται να πλαισιώσει συμφωνίες που ενδεχομένως έχουν επιτευχθεί μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, οι οποίες σαφώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ελληνική πλευρά, που ζητά συγκεκριμένα πράγματα.
Η αύξηση των ροών στον Έβρο παρατηρείται εδώ και μήνες, την εβδομάδα όμως που πέρασε αυτές κλιμακώθηκαν, κυρίως λόγω του ενεργού ρόλου που φαίνεται ότι έχουν αναλάβει στην υποβοήθησή τους ο τουρκικός στρατός και η χωροφυλακή, στελέχη της οποίας έχουν και στο παρελθόν εντοπιστεί να καθοδηγούν ομάδες μεταναστών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι ότι αυτές οι ομάδες, από ολιγομελείς, έχουν πλέον μεγαλώσει, με κάποιες από αυτές να φτάνουν σε τριψήφιο αριθμό.
Τουρκικά «μάτια»
Δεν θεωρείται τυχαίο ότι στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η δραστηριότητα των τουρκικών drones, τα οποία είναι σαφές ότι «χτενίζουν» τη διάρθρωση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή και συγκεντρώνουν πληροφορίες που χρησιμεύουν στους διακινητές. Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρηθεί και πέρυσι, όμως αυτή τη φορά μοιάζει να αποτελεί πολύ πιο σημαντικό παράγοντα, αφού στον Έβρο έχουν πυκνώσει οι πτήσεις όχι των μικρότερων drones των μονάδων του στρατού ή της χωροφυλακής, αλλά των μεγαλυτέρων που διαθέτει η Τουρκία.
Παρότι αυτές οι προθέσεις είχαν με επιτυχία διαγνωσθεί από την ελληνική πλευρά, το «μέτωπο» του Έβρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Από τη μια, ο περίφημος φράχτης περιορίζεται σε μια πολύ μικρή περιοχή, που μπορεί την προηγούμενη φορά να είχε σηκώσει το βάρος της επιχειρούμενης εισβολής από τους μετανάστες, αλλά δεν είναι η μοναδική τους επιλογή. Ταυτόχρονα, επίλεκτες δυνάμεις, όπως τα ΕΚΑΜ, που βρίσκονταν στην περιοχή για μεγάλο διάστημα, αποσύρθηκαν πριν από ενάμιση περίπου μήνα, παρότι οι ροές είχαν ήδη ξεκινήσει να αυξάνονται.
Δημιουργία νέων hot spots!
Αντί όμως για την επέκταση του φράχτη και τη λήψη μέτρων περαιτέρω θωράκισης των συνόρων μας, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τόσο στην περιοχή όσο και αλλού τη δημιουργία νέων hot spots, με προδιαγραφές που αν μη τι άλλο… εντυπωσιάζουν και κατά κάποιους τουλάχιστον, λειτουργούν ως κίνητρο για νέες ροές, αφού οι «δομές» που υποβοηθούν τις μεταναστευτικές ροές τις παρουσιάζουν σχεδόν ως «ξενοδοχεία», που θα εξασφαλίζουν συνθήκες διαβίωσης πολύ καλύτερες από αυτές οι οποίες υπάρχουν στις χώρες από όπου προέρχονται τα μεταναστευτικά κύματα.
Με τον τρόπο αυτόν, η κυβέρνηση κατάφερε να διασπάσει το «μέτωπο» που είχε δημιουργηθεί από πολίτες και δυνάμεις ασφαλείας ειδικά στον Έβρο, καθώς έφερε την πλειονότητα των κατοίκων των ακριτικών μας περιοχών ξανά «στα κάγκελα» και δημιούργησε τριβές.
Εκτός όμως από τον Έβρο, προβληματισμός υπάρχει και για την κατάσταση στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αφού το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε επιθετικότητα της τουρκικής ακτοφυλακής ακόμη και κατά σκαφών της Frontex.
Ενώ, μέχρι πρόσφατα, τα τουρκικά πληρώματα έκαναν ριψοκίνδυνες κινήσεις και ελιγμούς όταν βρίσκονταν κοντά σε σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού, πρόσφατα είχαμε αντίστοιχα «κόλπα» και κατά σκαφών της Frontex από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Γεγονός που δείχνει ότι οι γείτονες είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα την κατάσταση, προκειμένου να αποκτήσουν ξανά το όπλο του εκβιασμού της Ευρώπης διά του Μεταναστευτικού.