Αοριστολογίες και ασαφείς απαντήσεις άφησε πίσω της η ερώτηση της «δημοκρατίας» κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
H ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν η εξής: «H Βρετανία μάς έβαλε στην “πορτοκαλί λίστα”, λόγω χαμηλού αριθμού εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον ECDC, η Ελλάδα είναι 19η στην Ε.Ε. σε πλήρη εμβολιασμό, 26η στο ποσοστό εμβολιασμού με έστω μία δόση, 29η στη διάθεση των αδιάθετων δόσεων. Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα; Επίσης, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά με σοβαρές αλλεργίες, τα οποία παραπέμπονται σε νοσοκομεία για να εμβολιαστούν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca στα νοσοκομεία. Θα λύσετε το πρόβλημα άμεσα, ώστε να εμβολιαστούν και αυτοί οι πολίτες;»
Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας άρχισε αμφισβητώντας το γεγονός ότι η απόφαση της Βρετανίας σχετίζεται με τους εμβολιασμούς. Ωστόσο, η κατηγοριοποίηση των χωρών βασίζεται στα εξής κριτήρια: το ποσοστό του πληθυσμού της κάθε χώρας που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό μολύνσεων, τυχόν μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ικανότητα ιχνηλάτησης κάθε χώρας.
Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους παρέθεσε τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Υγείας: «Η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση ανάμεσα σε 27 χώρες της Ε.Ε. στους πλήρως εμβολιασμένους, πάνω από τον μέσο όρο στον καθημερινό ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών ανά 100 κατοίκους και στην 21η θέση στον εμβολιασμό με τουλάχιστον μία δόση. Αυτό γίνεται κυρίως επειδή το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πιο υψηλή απορροφητικότητα σε κάποιες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα. Άρα η Ελλάδα στους βασικότερους δείκτες βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.».
Υποκαταγραφή της Ελλάδας
Σχετικά με τα στοιχεία του ECDC, ο Μάριος Θεμιστοκλέους διέψευσε τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει μία υποκαταγραφή της χώρας μας. «Πρέπει να δούμε πώς καταγράφονται και οι υπόλοιπες χώρες, για να μην παρατηρούνται δυσανάλογα αποτελέσματα. Μάλιστα, αυτό αφορά και άλλες χώρες. Υπάρχουν κάποιες χώρες που κάνουν υπερκαταγραφή, έχουν παραλάβει 100 δόσεις και έχουν διενεργήσει 107 εμβολιασμούς. Έχουν δοθεί οδηγίες από τον ECDC ώστε οι χώρες να καταγράφουν με τον ίδιο τρόπο. Και στη Moderna είμαστε στον μέσο όρο της Ε.E.».
Έπειτα από όλα αυτά, βέβαια, το ερώτημα αν υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος δεν απαντήθηκε… Πάντως, στο τέλος της τοποθέτησής του ο Μάριος Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε το «κενό» που υπάρχει στο εμβολιαστικό σύστημα για τους πολίτες με αλλεργίες, και είχε αναδείξει η «δημοκρατία». Ο κ. Θεμιστοκλέους δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο σύστημα, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών δεν είναι διαθέσιμα, καθώς χτες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», πολίτες που επιχείρησαν να κλείσουν ραντεβού δεν έβρισκαν διαθέσιμη ημερομηνία.
Μάλιστα, το μόνο ελεύθερο ραντεβού ήταν σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα και αυτό με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρότι η ηλικία του πολίτη ήταν πάνω από τα 50 έτη και θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του όλα τα εμβόλια.