Συνεχίζονται οι δηλώσεις επιστημόνων για την -εμμέσως πλην σαφώς- υποχρεωτικότητα των εμβολίων που θα οδηγήσει τους εμβολιασμένους σε μία πιο… ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με όσους αποφασίσουν με ατομική τους ευθύνη να μην εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους.
«Θα έχουν διαφορετική μεταχείριση»
«Αναγκαστικά θα έχουν μια διαφορετική μεταχείριση οι εμβολιασμένοι από τους μη εμβολιασμένους, ωστόσο δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις τώρα που δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αυτές έχουν συνέπειες» αναφέρει ο καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – μέλος επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
«Γενικά στους εμβολιασμούς υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων, π.χ. αυτοί που δεν το κάνουν στα παιδιά τους επειδή φοβούνται τις παρενέργειες. Η δεύτερη κατηγορία είναι η πονηρή κατηγορία που σκέφτεται …άσε τα άλλα παιδιά θα κάνουν τα εμβόλια και θα επωφεληθώ εγώ την ανοσία της αγέλης που θα δημιουργηθεί. Αυτοί λέγονται λαθρεπιβάτες της ζωής. Αυτό δεν είναι πολύ ηθικό σαν στάση ζωής, να εκμεταλλευόμαστε την ανοσία της αγέλης. Είναι μία στάση ζωής λίγο εγωκεντρική» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Θάνατοι και εμβόλια
Όσον αφορά στους θανάτους μετά από εμβόλια, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε πως υπάρχει χρονική και αιτιολογική σύνδεση θανάτων με το εμβόλιο και καταγράφονται βέβαια για να διερευνηθούν.
«Τη μάσκα σε συγκεκριμένους χώρους ίσως δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ»
«Είναι πολύ αποτελεσματικό να φοράμε χειρουργική μάσκα κάτω και επάνω υφασμάτινη. Τη μάσκα ίσως σε συγκεκριμένους χώρους δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ξορκίζουμε σαν κακό. Θεωρώ ότι σε χώρους όπως τα ΜΜΜ ακόμα και στο γραφείο μας, εάν δεν αισθανόμαστε καλά, με αυτό τον τρόπο δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι κάτι καλό να το υιοθετήσουμε ως συμπεριφορά» σημειώνει ο καθηγητής.