Η μίξη των εμβολίων αλλά και η χρήση των μασκών αποτελούν βασικά ερωτήματα για το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών -εμβολιασμένων και μη-, και καθημερινά οι επιστήμονες με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής από τον ιό, προσπαθούν να δίνουν απαντήσεις σε όλες τις απορίες.
Τι συμβαίνει με τους συνδυασμούς δόσεων
Ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος για τον συνδυασμό των δόσεων του εμβολίου είπε πώς η λογική λέει πώς δεν υπάρχει πρόβλημα στην πράξη είπε πώς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει σχετική έγκριση. «Δεν έχει λυθεί ακόμα αυτό το θέμα. Λογικά η ανοσία προκαλείται γιατί και με τα δύο εμβόλια το ίδιο πράγμα κάνουμε. Δίνουμε ένα αντιγόνο και με τη δεύτερη δόση το ξαναδίνουμε. Οπότε θεωρητικά αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά για να γίνει στην πράξη χρειάζονται κάποιες διαδικασίες και μελέτες. Υπάρχει μελέτη που κάνει τη συγκεκριμένη δοκιμή, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έγκριση για κάτι τέτοιο».
Τι θα γίνει με τις μάσκες
Αναφερόμενος στο πότε θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «αν εμβολιαστούν όλοι, και έχουμε ελάττωση της διασποράς, δεν έχει νόημα να φοράμε τη μάσκα. Είδατε ότι το CDC αποφάσισε να το κάνει, εξαιρώντας τα σχολεία επειδή τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα. Άρα είναι κάτι που είναι δυνατόν να συμβεί και εδώ. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουνε χτίσει ένα τείχος ανοσίας ικανοποιητικό, όχι σαν αυτό που έχουμε τώρα, αλλά σε ένα με δύο μήνες. Βέβαια, ο κ.Γώγος είπε πώς χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή όταν υπάρχει επαφή με άτομο που βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή -ακόμη και εμβολιασμένο- διότι σ’ αυτή την περίπτωση το εμβόλιο μπορεί να μην έχει δουλέψει το ίδιο καλά.
«Πρέπει να εμβολιαστούν ακόμα και όσοι νόσησαν»
Για όσους έχουν περάσει τον κορωνοϊό και διστάζουν να εμβολιαστούν ο κ.Γώγος είπε «πώς η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα. Αυτοί που πέρασαν κορωνοϊό έχουν οι περισσότεροι ανοσία, και έχουν και πολύ υψηλά αντισώματα. Αλλά πρέπει να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη νόσο, αυτή είναι η οδηγία. Χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνουν τουλάχιστον μία δόση. Μέχρι στιγμής είναι υποχρεωτικές και οι δύο, αλλά υπάρχει συζήτηση, μήπως κάνουν και μία δόση όσοι έχουν νοσήσει», εξήγησε ο κ. Γώγος σχετικά με όσους έχουν νοσήσει.
Μουσική στην εστίαση
«Και εμένα μου λείπει η μουσική. Πιστεύω ότι θα γίνει και αυτό. Αν θέλουμε να κάτσουμε έξω και να ακούσουμε μουσική, γίνεται περισσότερη φασαρία, φωνάζουμε, και μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Πιστεύω ότι η μουσική θα επανέλθει όταν είμαστε καλύτερα στους εμβολιασμούς. Το περιμένω στα μέσα με τέλη Ιουνίου. Θέλει ακόμα μεγάλη προσοχή», τόνισε ο καθηγητής.