Για την επικινδυνότητα των αποβλήτων των αυτοδιαγνωστικών τεστ μιλούν το τελευταίο διάστημα ειδικοί και επιστήμονες, καθώς η διαχείρισή τους είναι ένα ζήτημα που ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση.
Αυτό που συνεχώς επισημαίνεται είναι ότι δεν πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια, ούτε στην ανακύκλωση καθώς αυτό εγκυμονεί κινδύνους για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
Και το βασικό ερώτημα είναι ένα: Τι θα γίνουν τόσα απόβλητα, πώς θα πρέπει κανείς να τα διαχειριστεί όταν πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια με δύο φορές την εβδομάδα από εκατομμύρια μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους;
Τι αναφέρουν οι ειδικοί
«Τώρα, τα εκατομμύρια τεστ δημιουργούν πρόβλημα. Δεν το πετάμε στην ανακύκλωση και για τα σκουπίδια τίθεται ένα θέμα, γιατί αυτό το υγρό που περιέχει επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου» σημείωσε ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Πέτρος Σαμαράς.
«Δεν πρέπει να το πετάμε στον κάδο. Θα πρέπει να γίνεται ίδια περίπου διαχείριση όπως στα φαρμακεία με τα ληγμένα φάρμακα. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένα σημεία διάθεσης, με ειδικούς κάδους» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.
Μάλιστα στο φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το self test αναγράφεται με μικρά γράμματα και στο τέλος του κειμένου: «Απορρίψτε όλα τα δείγματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα».