Με επιστολή – καταπέλτη για το νέο νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα που αφορά τη συνεπιμέλεια τέκνων δύο εισηγήτριες του ΟΗΕ απαιτούν εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Η επικεφαλής και η ειδική εισηγήτρια της Ομάδας Εργασίας για τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών Elizabeth Broderick και η ειδική εισηγήτρια για τη βία κατά των γυναικών Dubravka Šimonovic τονίζουν ότι τα άρθρα του νομοσχεδίου δεν συνάδουν με τις διεθνείς συμβάσεις.
«Αυτό το νομοσχέδιο, εάν θεσπιστεί, θα μπορούσε να διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας» αναφέρουν στην επιστολή που έστειλαν προς τον Κώστα Τσιάρα: «Παρόλο που το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενσωμάτωση της έννοιας του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού στο εσωτερικό δίκαιο, αποτυγχάνει να προσδιορίσει αυτήν την έννοια κατά περίπτωση, και ως εκ τούτου εάν το παιδί θα διατρέχει ή όχι κίνδυνο οικιακής βίας με έναν από τους γονείς» αναφέρουν οι εισηγήτριες του ΟΗΕ και εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια και το συμφέρον των παιδιών:
Κίνδυνοι κακοποίησης ή βίας κατά του παιδιού
«Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας ότι αυτό το άρθρο προϋποθέτει ότι η επαφή με την εκτεταμένη οικογένεια του άλλου γονέα είναι προς το συμφέρον του παιδιού χωρίς καμία εξαίρεση ή τον καλύτερο προσδιορισμό συμφέροντος. Στην πραγματικότητα, η επαφή και οι σχέσεις με την εκτεταμένη οικογένεια μπορούν να παρουσιάσουν πρόσθετους κινδύνους σε περιπτώσεις κακοποίησης ή βίας κατά του παιδιού».
Αναφερόμενες σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις τονίζουν ότι το «το άρθρο 14 του νομοσχεδίου σχετικά με τις συνέπειες της κακομεταχείρισης, στερείται εγγυήσεων για τα θύματα οικιακής κακοποίησης» ενώ αναφορικά με το άρθρο 7 οι εισηγήτριες σημειώνουν ότι ανησυχούν ότι προωθεί τη διάκριση σε βάρος των γυναικών.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ
Δείτε επίσης:
- Πάγωσε το πανελλήνιο με τη δήλωση του Γιάννη Λοβέρδου για τους άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους! (video)
- «Κεραυνοί» Τσίπρα: «Κακοποιητής της δημοκρατίας η κυβέρνηση» – Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια «κρύβει μισογυνισμό»
- Δεν ψηφίζει τη συνεπιμέλεια η Μαριέττα Γιαννάκου: «Άηθες αυτό που έκανε ο Τσιάρας! Έχω εκπλαγεί ως παλαιό μέλος της ΝΔ»
- Κεραυνοί από την Όλγα Κεφαλογιάννη: «Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια αντί να λύνει δημιουργεί προβλήματα»