Αποφασισμένη να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να διαδραματίσει έναν ρόλο που δεν της αναλογεί, βάζοντας ακόμα και εμπόδια στην ανάκριση, φέρεται ότι είναι η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, η οποία ακόμα μία φορά διαφώνησε με την αρεοπαγίτη ανακρίτρια, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που ερευνά ενδεχόμενη εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης Novartis.
Η εισαγγελική λειτουργός έχει διατυπώσει στο παρελθόν την άποψη ότι η παρουσία της «δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο διακοσμητική» και φαίνεται ότι ψάχνει ακόμα μία φορά τρόπο ώστε να βγει από τη «βιτρίνα» βάζοντας στο στόχαστρό της τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου κάλεσε για κατάθεση τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, με τις κωδικές ονομασίες Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης. Στόχος της ανακρίτριας ήταν να προστατεύσει τα πραγματικά στοιχεία των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, καθώς έχουν αποκαλύψει στοιχεία για τις φερόμενες ως πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας να διογκώνει με αθέμιτα μέσα τις τιμές των φαρμάκων.
Ωστόσο η αντιεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου είχε τη δική της άποψη για το πώς πρέπει να διενεργηθεί η ανάκριση και με ποιον τρόπο θα πρέπει να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Η άποψη αυτή στην ουσία γελοιοποιεί τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα, αφού, κατά τη Βασιλική Θεοδώρου, αυτός δεν πρέπει να προστατεύεται πάντα, αλλά μόνο εντός του πλαισίου της υπόθεσης για την οποία απέκτησε αυτή την ιδιότητα!
Δηλαδή, σύμφωνα με την αντιεισαγγελέα, ο μάρτυρας είναι προστατευμένος όταν καταθέτει τις καταγγελίες του για τη διαφθορά της φαρμακοβιομηχανίας, με εμπλοκή και πολιτικών προσώπων, αλλά τα στοιχεία του πρέπει να βγουν στο φως, στο πλαίσιο μιας άλλης δικαστικής έρευνας.
Οι δύο υποθέσεις είναι συναφείς
Η ανακρίτρια αντιθέτως -και πολύ λογικά- θεωρεί ότι οι δύο υποθέσεις είναι συναφείς, άρα τα πραγματικά στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων θα πρέπει να παραμείνουν αποκλειστικά και μόνο στη διάθεση των δικαστικών Αρχών που έχουν επιφορτιστεί να τα κρατήσουν μυστικά. Τη διαφωνία ανάμεσα στις δύο ανώτατες δικαστικές λειτουργούς καλείται να λύσει ακόμα μία φορά το πενταμελές συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου.
Φαίνεται ότι η Βασιλική Θεοδώρου δεν πήρε το μήνυμα των ανώτατων δικαστών την προηγούμενη φορά που υπήρξε διαφωνία. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 διεκδικούσε να έχει πιο ενεργό ρόλο στην εξέταση μαρτύρων, υποβάλλοντάς τους ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.
Η διαφωνία προέκυψε όταν η ανακρίτρια κάλεσε για κατάθεση τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Θεώρησε, λοιπόν, η αντιεισαγγελέας ότι ο ρόλος της δεν πρέπει να είναι «διακοσμητικός», ενώ ζήτησε να μην είναι «απλός παρατηρητής» της ανάκρισης και υποστήριξε ότι «αν ο εισαγγελέας στερηθεί του δικαιώματος για αυτοπρόσωπη και ενεργή συμμετοχή στην ανακριτική διαδικασία, προκαλείται απόλυτη ακυρότητα».
Η απάντηση του δικαστικού συμβουλίου ήταν πολύ σκληρή για τη Βασιλική Θεοδώρου, η οποία ωστόσο δείχνει να μην την έχει καταλάβει. Οι ανώτατοι δικαστές τής απάντησαν ότι ο εισαγγελέας όχι μόνο δεν δικαιούται να κάνει ερωτήσεις, αλλά ούτε διευκρινίσεις μπορεί να ζητεί από τους μάρτυρες. Το πενταμελές συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου έκρινε ότι η εισαγγελέας θα πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο της, να ενημερώνεται και να παρίσταται στην ανάκριση. Δηλαδή… απλώς να ακούει και να μη μιλάει!