Παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά στην υλοποίηση του.
Επισήμως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των Ευρωπαϊκών πολιτών.
«Ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες» χαρακτήρισε το ψηφιακό πιστοποιητικό «EU Digital COVID Certificate» ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίασή του. Eπισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να το λανσάρει νωρίτερα, από την 1η Ιουλίου, καλώντας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να το υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό.
Δεν είναι στόχος μας να διαχωριστούν οι πολίτες σε κατηγορίες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ένα εργαλείο για γρήγορα ταξίδια, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος.
Δήλωσε πως «είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με το πιστοποιητικό». Ο κορωνοϊός, τόνισε ο πρωθυπουργός, λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
«Το πιστοποιητικό θα είναι κοινό για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ» επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλιστεί πως το πιστοποιητικό που θα επιδεικνύουν οι ταξιδιώτες θα είναι αληθινό.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ένα πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα που «έτρεξε» το πρότζεκτ ήταν αυτό που αφορούσε τα πιστοποιητικά που αφορούν τα μοριακά τεστ τονίζοντας ότι τουρίστες που κάνουν τα PCR στην Ελλάδα, μπορούν να το εκδώσουν από εδώ.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό του έφερε την ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε επίπεδο ΕΕ, και δήλωσε πολύ υπερήφανος που είναι εδώ, στην Ελλάδα, οπού ανακοινώνεται αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο για την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών αποτελεί κορυφαίο ευρωπαϊκό επίτευγμα.
Τη ταχύτητα που προετοιμάστηκε το πιστοποιητικό χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα του πιστοποιητικού είναι από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Σχοινάς.
Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται
- αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί
- αν και πότε έχει ασθενήσει, ή
- αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου
Τι είναι και πώς θα λειτουργεί
Από την 1η Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να μπούνε στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.