Δημόσια αντιπαράθεση των εκπροσώπων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών της χώρας, προκάλεσε η αναφορά της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννας Ζαΐρη, περί «παραβατικότητας των μεταναστών».
Το… γάντι σήκωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος, μιλώντας στην ημερίδα του Ποινικού Δικαίου που πραγματοποιήθηκε από την ΕνΔΕ σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αναφέρθηκε στους Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό.
Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το Σικάγο, όπου στις αρχές του 20ου αιώνα οι Έλληνες ήταν οι πιο σκληροί κακοποιοί!
Ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε σχετικά:
«Ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα ακραίες και αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις που συνδέουν το έγκλημα με τους αλλοδαπούς, οι οποίοι τάχα δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τους Έλληνες.
Αποδεχόμαστε σχετικά εύκολα ότι ο λαός μας γνώρισε πολλές φορές στην ιστορία του τη μετανάστευση, τους διωγμούς, την προσφυγιά, αρνούμαστε, όμως, πεισματικά να παραδεχτούμε ότι οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι Έλληνες τους οδήγησαν πολλές φορές στην τέλεση ειδεχθών εγκλημάτων.
Λυπάμαι εάν θα χαλάσω τις ψευδαισθήσεις κάποιων, αλλά πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα: Στις 12 πρώτες εβδομάδες του 1909 στο Σικάγο σε σύνολο 149 ειδήσεων στον τοπικό Τύπο, οι 78 (ποσοστό 52,3%) αφορούσαν πραγματικά εγκληματικά περιστατικά με δράστες Έλληνες μετανάστες. Τα εγκλήματα ήταν κυρίως βιασμοί ανηλίκων, δουλεμπόριο, σωματεμπορία. Στην ίδια Πολιτεία, τη διετία 1906-1908, σε επίσημα στατιστικά στοιχεία της εποχής, οι πιο σκληροί κακοποιοί ήταν οι Έλληνες. Το ίδιο δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 1929.
Οι Έλληνες έχουν υπερδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες από τους Ιταλούς που είναι δεύτεροι. Όμοια και στους βιασμούς, στις κλοπές, στα ναρκωτικά και στις ληστείες».
Ανατρέπεται η ισορροπία και η ειρήνη
Αφορμή για την παραπάνω τοποθέτηση του κ. Σεβαστίδη αποτέλεσε η άποψη της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννας Ζαΐρη, πως «όταν αυξάνουν οι ομάδες που δεν έχουν την ίδια αντίληψη για την ζωή, ανατρέπεται η ισορροπία και η ειρήνη από την μεγάλη ανάμειξη των πληθυσμών».
Η εκπρόσωπος των εισαγγελικών λειτουργών είχε επισημάνει ότι η έξαρση στις δολοφονίες στην Ελλάδα οφείλεται «στην εισροή πληθυσμών οι οποίοι δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες για την ζωή με τον Έλληνα».
Τη θέση του διαχώρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος τόνισε στη σημερινή του τοποθέτηση: «Μετά το πρόσφατο φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά βρήκαν και πάλι την ευκαιρία ορισμένοι να πλειοδοτήσουν σε αυστηρότητα, αν και καλά γνωρίζουν ότι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας δεν συνδέεται επιστημονικά με τη μείωση της εγκληματικότητας, ούτε αυτή εξαλείφεται, εάν δεν ξεριζωθούν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που την γεννούν».
Πολιτική δημαγωγία για τους Κώδικες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σεβαστίδης και στις αλλαγές που δρομολογούνται στους Ποινικούς Κώδικες, μόλις δύο χρόνια μετά την ψήφιση των τελευταίων τροποποιήσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πολιτική δημαγωγία, «φωτογραφίζοντας» τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών, με αφορμή το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά.
«Στην Ελλάδα είναι, ωστόσο, συχνό το φαινόμενο να επιβάλει η χειρότερη μορφή πολιτικής, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, τα πορίσματα της επιστήμης, να την ποδηγετεί οριοθετώντας εξ αρχής τα πλαίσια στα οποία της επιβάλει να κινείται και να αξιοποιεί τα συμπεράσματά της μόνο όταν αυτά συμπίπτουν με τους προκαθορισμένους πολιτικούς στόχους.
Η νομική επιστήμη έχει πέσει συχνά θύμα άσκησης αυτής της μορφής πολιτικής.
Σ’ αυτήν την πολιτική οφείλεται η νομοθετική κουρελού των εκατοντάδων τροποποιήσεων, αλλαγών, συμπληρώσεων των Κωδίκων, που δεν συμβαδίζουν με την ορθολογική προσαρμογή στις κοινωνικές μεταβολές. Εκεί εύκολα μπορεί να αποδοθεί η ανασφάλεια δικαίου και η έλλειψη σοβαρής και σταθερής αντεγκληματικής πολιτικής. Η νομική επιστήμη στη χώρα μας ετεροκαθορίζεται από τις ανορθολογικές κραυγές των Μέσων Ενημέρωσης και των “αγανακτισμένων” πολιτών που διψούν για εκδίκηση και απαιτούν διαρκώς αυστηροποίηση της νομοθεσίας.
Στην Ελλάδα καλός πολιτικός θεωρείται αυτός που απαιτεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, τον πραγματικό ισόβιο εγκλεισμό των κρατουμένων και έντιμος δικαστής αυτός που θα επιβάλει τέτοιες ποινές», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.