Κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το τείχος ανοσίας που επιχειρείται να στηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπει η επιστημονική κοινότητα. Αιτία, οι νέες μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, οι οποίες φαίνεται ότι είναι ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια, θέτοντας έτσι νέα δεδομένα στο τραπέζι των υγειονομικών Αρχών, των επιστημόνων και των κυβερνήσεων.
Ο νέος μεγάλος «πονοκέφαλος» της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται πως είναι η μετάλλαξη του Νεπάλ. Σύμφωνα, μάλιστα, με πολλούς επιστήμονες, η νέα αυτή μετάλλαξη είναι πολύ πιθανό να έχει προκαλέσει τη δραματική κατάσταση που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στην Ινδία, ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι είναι πολύ πιθανό να είναι ανθεκτική στα εμβόλια.
Την αποκάλυψη για τη μετάλλαξη του Νεπάλ έκανε χθες η βρετανική «Daily Mail». Σύμφωνα με τους Βρετανούς δημοσιογράφους, η επιστημονική κοινότητα της χώρας έχει ήδη προειδοποιήσει τους υπουργούς της κυβέρνησης Τζόνσον ότι είναι πιθανό να έχει ήδη εξαπλωθεί και στην Ευρώπη η νέα αυτή μετάλλαξη, που θεωρείται ότι προήλθε από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Ασίας.
Για τις ελληνικές Αρχές, όμως, η μετάλλαξη του Νεπάλ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Κι αυτό διότι από προχθές έχει σημάνει συναγερμός σε ολόκληρη τη χώρα μετά την εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας μιας μετάλλαξης του κορωνοϊού η οποία είχε εντοπιστεί ως τώρα στη Ρωσία και τη Νορβηγία. Κρούσματα του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους του φονικού ιού έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη.
Μη εισαγόμενα κρούσματα
Το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι αυτό που αποκάλυψε ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής Γιώργος Σουρβίνος, ότι δηλαδή «τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης δεν είναι εισαγόμενα, καθώς αφορούν Κρητικούς και όχι τουρίστες»!
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης σχολίασε: «Πρόκειται ένα περίεργο γονιδίωμα, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το γονιδίωμα αυτή τη στιγμή έχει δοθεί προκειμένου να ταυτοποιηθεί για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό. Τα συγκεκριμένα κρούσματα είναι διάσπαρτα, καθώς προέρχονται και από αστικό ιστό και από την ενδοχώρα».
Η εν λόγω μετάλλαξη απαρτίζεται από έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας. Αυτό φαίνεται πως προκαλεί τον προβληματισμό των επιστημόνων κατά πόσο τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα κατά του κορωνοϊού μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος.