Άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της προσφυγικής συνοικίας «Νέας Αλικαρνασσού» είναι το τελευταίο δημιούργημα της εθελοντικής ομάδας «ΖΩ-ΔΡΩ», που δημιουργήθηκε το 2015 στο Ηράκλειο, Κρήτης, με την πρωτοβουλία επτά γυναικών.
Η ομάδα αυτή, που θέλησε μέσα από την δράση της, να στηρίξει τις γειτονιές της, αποφάσισε με τα πινέλα και το κέφι της να παρέμβει σε μικρές γωνιές της Νέας Αλικαρνασσού και με αφορμή και την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, να φτιάξει κάτι μοναδικό.
«Ζωγραφίσαμε με τη βοήθεια ανθρώπων που στηρίζουν το έργο μας και είναι όχι μόνο καλλιτέχνες αλλά και φίλοι μας, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού της Μικράς Ασίας. Το μνημείο -ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου- που βρισκόταν κάποτε, στον τόπο από τον οποίο έφυγαν παππούδες και γιαγιάδες μας, παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς» είπε η Γωγώ Πιλάτου, μία από τις επτά κυρίες που δημιούργησαν την ομάδα.
Τα έργα τους κοσμούν πολλά σημεία του Δήμου Ηρακλείου, από την παραλιακή Λεωφόρο μέχρι τον Καράβολα, αλλά και γειτονιές της Νέας Αλικαρνασού. «Είναι όμορφο να ξέρεις ότι σε κάποιο κεντρικό σημείο της περιοχής που ζεις, αποτυπώνεται η εικόνα από τον τόπο που γνωρίζεις καλά, αλλά δεν τον έζησες. Όσοι έχουμε προσφυγικές ρίζες νιώθουμε από τις ιστορίες των δικών μας ανθρώπων, πώς έμοιαζε αυτός ο τόπος. Μέσα από τις περιγραφές τους τον έχουμε αγαπήσει και εμείς» προσθέτει η Γωγώ Πιλάτου, που σημειώνει ότι δεν άφησαν τα πινέλα ούτε στη διάρκεια της καραντίνας, αλλά ούτε εν μέσω των εορτών του Πάσχα.
Ανάμεσα στις δράσεις της ομάδας, συγκαταλέγονται και καθαρισμοί παραλιών αλλά και διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες.
«Δεν είναι δυνατόν να ζεις, να αντιλαμβάνεσαι τη δυσκολία και να μην θέλεις με κάποιο τρόπο να βοηθήσεις. Όσο μπορείς. Δεν είπαμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τον κόσμο και να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Μια χείρα βοηθείας όμως και λίγο χρώμα, όσο μπορούμε, δεν θα το στερήσουμε από κανένα» είπε από την πλευρά της, η Μεθοδία Ματαλλιωτάκη, ακόμη ένα μέλος της ομάδας.