Συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με αντικείμενο την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Καθώς το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο, στην οδό Σταδίου έχουν βάλει στην προμετωπίδα την κάρτα εργασίας ως την απόλυτη δικλίδα ασφαλείας για την τήρηση της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς. Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, η υλοποίησή της αναμένεται να αρχίσει πριν από τις αρχές του 2022 σε πιλοτική φάση.
Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι, καθώς οι αλλαγές που αφορούν τα ωράρια θα εφαρμοστούν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Ιουνίου, δημιουργείται ένα κενό χρονικό διάστημα, το οποίο ενδέχεται κάποιοι εργοδότες να σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν.
Πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά με νόμο το 2011, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αποτελούσε πάγιο αίτημα και εκπροσώπων των εργαζομένων, όπως η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η κάρτα είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, άμεσα συνδεδεμένο με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Με τη χρήση της κάρτας, θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο κάθε μεταβολή που αφορά τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων, όπως η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια.
Στόχος είναι η κάρτα να αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων. Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα μηνών, διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών.