Συνεχίζει τις «προφητείες» ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης (από τις ΗΠΑ) παρότι η συνεχής κινδυνολογία του το περασμένο διάστημα δεν επιβεβαιώθηκε.
Αυτή τη φορά και με αφορμή τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ.Παυλάκης εκτιμά: «Η μετάλλαξη είναι τριπλάσια μεταδοτική από πέρσι το καλοκαίρι και έχουμε ραγδαία εξάπλωσή της. Είναι εντυπωσιακή η επικράτηση παγκοσμίως του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσουμε, εκτός από κλείσιμο».
Και συνεχίζει με εμφανή διάθεση να προκαλέσει πανικό: «Μπορεί να γίνει πολύ τραγικό γιατί επεκτείνεται στις νεότερες ηλικίες, μολύνει παιδιά. Έχει τεράστιο ιικό φορτίο. Τις επόμενες μέρες και μήνες θα δείτε συνεχείς υπερμεταδόσεις. Αντί να βλέπετε ένα – δύο κρούσματα θα βλέπετε όλη την οικογένεια».
Έκανε το κλασικό κάλεσμα για εμβολιασμό του κόσμου και τάχθηκε κατά της απόφασης για άρση της υποχρεωτικής χρήση της μάσκας: «Είναι απόλυτη ανάγκη να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός όμως δεν είναι “άδεια για ξεσάλωμα”, για να κάνουμε ότι θέλουμε αυτό το καλοκαίρι. Κακώς βγάλαμε τις μάσκες και κυρίως γιατί αυτό δίνει το σήμα ότι “τελειώσαμε”. Αυτό είναι το τελείως λάθος μήνυμα. Θέλουμε πάνω από 80% εμβολιασμένους και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δούμε μεγάλη διαφορά. Αυτός ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα και δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί με αυτά που ξέραμε το περασμένο καλοκαίρι. Έχουμε μια καινούρια κατάσταση. Κανείς δεν θέλει να το ακούσει γιατί όλοι θέλουμε να πάμε διακοπές…».
Τι είχε… προφητεύσει ο κ.Παυλάκης
Στις 28 Μαρτίου, λίγες ημέρες προτού ανοίξει η λιανική με τη μέθοδο click-away και click-in-shop (άνοιξε στις 5 Απριλίου), ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, εμφανίστηκε στο κανάλι Οpen και προφήτευσε εξελίξεις τύπου Μπέργκαμο: «Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μία εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, που δεν θα μπορεί να τη μαζέψει κανένας, θα έχουμε μια καινούργια Θεσσαλονίκη ή, χειρότερα, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε μια καινούργια Πορτογαλία. […] Τα μέτρα δουλεύουν, μην ακούτε αυτά που λένε […] Τα υπόλοιπα είναι φαιδρά, εξωπραγματικά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. […] Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα».
Στις 25 Απριλίου, λίγες μέρες πριν από την άρση του lockdown και το άνοιγμα της εστίασης (άνοιξε στις 3 Μαΐου) ο δρ Παυλάκης έλεγε στο Mega: «Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει για πάντα κλειστή, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το Πάσχα από μόνο του είναι δύσκολη περίοδος για περιορισμούς, μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων μπορεί να γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και τα ανοίγουμε όλα με 3.000-4.000 κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία. Αυτό από επιστημονική άποψη είναι λάθος και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους. […] Κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα. Στο Ισραήλ πέρυσι έλεγαν τα ίδια, και είχαν το καλοκαίρι ένα τεράστιο κύμα με πολλούς θανάτους. […] Συζητάμε για μερικές ημέρες διακοπών, τη στιγμή που οικογένειες θάβουν τους δικούς τους. Θέλουμε να γίνονται κηδείες σε κάθε χωριό;»
Τελικά, Μπέργκαμο δεν γίναμε. Ούτε τα χωριά γέμισαν με κάσες. Και ανοίξαμε και βλέπουμε τα κρούσματα και τους αριθμούς των θανάτων να μειώνονται.