Απορρίφθηκε από την Πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Καραγιαννάκη η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ζητούσε εισαγγελέας προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το σημερινό πανναυτικό συνέδριο.
- Από τον Βασίλη Τζήμτσο
Η εισαγγελικής παρέδρου Νικολίτσα Σμυρλή ζητούσε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ σε κλειστό χώρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, καθώς με βάση σχετική ΚΥΑ απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των εννέα ατόμων σε κλειστό χώρο, ενώ επικαλείται ότι το πανναυτικό συνέδριο συγκλήθηκε ακύρως.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Τμήματος Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, απέρριψε την αίτηση της εισαγγελικής λειτουργού, επισημαίνοντας πως με τη νέα ΚΥΑ δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης συναθροίσεων και Γενικών Συνελεύσεων μέχρι 150 ατόμων.
Στο πανναυτικό συνέδριο συμμετέχουν 80 αντιπρόσωποι 13 ναυτεργατικών σωματείων.
Όμως η πρόεδρος Πρωτοδικών Ειρήνη Καραγιαννάκη προχώρησε ακόμα περισσότερο, τονίζοντας πως σύμφωνα με το άρθρο 102 η εισαγγελέας δεν μπορεί να παρεμβαίνει για έλεγχο σκοπιμότητας αλλά μόνο για έλεγχο νομιμότητας.
«Ο εισαγγελέας έχει δυνατότητα να κάνει μόνο έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας» αναφέρει στην απόφαση της η κυρία Καραγιαννάκη η οποία απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και έτσι σήμερα πραγματοποιήθηκε κανονικά το συνέδριο που έχει μοναδικό θέμα την καθαίρεση του επί 27 χρόνια γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά.
Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Τάκης Σαπουντζάκης δήλωσε στο newsbreak.gr:
«Έπεσε στο κενό η προσπάθεια του απερχόμενου γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να διακόψει την πρόοδο του πανναυτικού συνεδρίου της ΠΝΟ, αφού απορρίφθηκε η αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής που έκανε η εισαγγελέας στο πρωτοδικείο Πειραιά.
Η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή έθεσε όρια στην εξουσία του εισαγγελέα να αναστείλει αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων διατυπώσασα ότι η εξουσία του εισαγγελέα εξασκείται στον έλεγχο νομιμότητος και όχι σκοπιμότητος.
Ήταν μια σοφή απόφαση η οποία απονέμει πραγματική και ουσιαστική Δικαιοσύνη.
Να σημειωθεί ότι μετά από ενδελεχή έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι για πρώτη φορά, τουλάχιστον από την εποχή της Μεταπολίτευσης, εισαγγελέας παρεμβαίνει στα συνδικαλιστικά δρώμενα κατ’ αυτόν τον τρόπο».
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της Εισαγγελέως
Αξίζει να σημειωθεί πως στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέγραφε η εισαγγελική πάρεδρος, ανέφερε μεταξύ άλλων σε πρώτο ενικό, σαν να ήταν η ίδια ο κ. Χαλάς:
«Να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που μέχρι τη συζήτηση της αίτησης, αφενός μεν να απαγορεύει στην ΠΝΟ και στα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής να αναπληρώνουν εμένα τον Γενικό Γραμματέα της ΠΝΟ» και υπογράφει η εισαγγελέας.
Σε άλλο σημείο με μαύρα κεφαλαία bold γράμματα ανέφερε: «ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΩΣ ΚΡΙΘΕΝ ΖΗΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ».
Για το ζήτημα αυτό έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας οι δικηγόροι ναυτεργατικών σωματείων στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Αικατερίνη Δημητριάδη.