Σα να μην έφτανε το γεγονός ότι η κυβέρνηση «βάλτωσε» στην επιχείρηση του εμβολιασμού, τώρα επιχειρεί να διαχωρίσει τους πολίτες της χώρας σε δύο κατηγορίες προκαλώντας εθνικό διχασμό και χάος στις δραστηριότητες που μέχρι πρότινος αποτελούσαν απλές καθημερινές συνήθειες.
Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, η εστίαση, η διασκέδαση οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας και τα γήπεδα θα λειτουργήσουν με νέα κριτήρια δύο ταχυτήτων. Από 15 Ιουλίου οι χώροι θα διακρίνονται σε «αμιγείς», όπου πρόσβαση θα έχουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι και σε «μεικτούς», όπου θα μπορούν να παρευρεθούν και οι ανεμβολίαστοι επιδεικνύοντας αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν αν θα χαρακτηριστούν ως χαρακτηρίζεται ως αμιγής χώρος ή μεικτός και να το δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα. Η κυβέρνηση στην ουσία αναγκάζει τις επιχειρήσεις να δέχονται μόνο εμβολιασμένους και να δηλωθούν ως αμιγείς χώροι προκειμένου να έχουν χωρητικότητα 75 – 80% σε αντίθεση με τους μεικτούς που θα έχουν χωρητικότητα από 25 – 75%.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν πανικό και οργή όχι μόνο στους απλούς πολίτες αλλά και στους επιχειρηματίες που πλέον καλούνται να διαχωρίσουν τους πελάτες τους.
Ο Μιχάλης Επιτροπίδης ΓΓ Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «απαράδεκτο μέτρο» το οποίο βαραίνει τους επιχειρηματίες της εστίασης: «Είναι απαράδεκτο στους μεικτούς χώρους να ελέγχουμε στην είσοδο ποιοι έχουν κάνει rapid test ή ποιοι έχουν εμβολιαστεί» δήλωσε.
«Δεν βλέπω να περπατάει το συγκεκριμένο μέτρο. Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι σε εμάς. Εδώ δεν τα έχει καταφέρει η αστυνομία, θα ανταπεξέλθουμε εμείς; Με μειωμένους τζίρους και με το 60% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί πώς θα τα βγάλουμε πέρα εμείς» δήλωσε λίγη ώρα αργότερα μιλώντας στο newsit.gr.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν ποιους θα υποδεχτούν
Την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος μιλώντας στο insider.gr τόνισε ότι εκτός από τις δυσκολίες στην πράξη, τίθεται πλέον θέμα ηθικής καθώς θα πρέπει οι πελάτες να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: «Ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι μια διαδικασία που αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολη στην εφαρμογή της. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα μία μικρή ταβέρνα στην περιφέρεια που θα κληθεί να το εφαρμόσει. Εκτός από το πρακτικό κομμάτι σε αυτόν τον διαχωρισμό, υπάρχει επιπλέον και ένα ηθικό κομμάτι καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν μία επιλογή σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα ενταχθούν, επιλέγοντας ουσιαστικά και ποιους πελάτες θα υποδεχθούν» τόνισε ο κ. Λιάρος.
Μια οικογένεια θα πληρώσει «χρυσό» το γεύμα στους αμιγείς χώρους
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υπογραμμίζει ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις από την κυβέρνηση: «Αρχικά βλέπω θετικό το δικαίωμα της επιλογής, ωστόσο όλα θα κριθούν επί του πεδίου της μάχης. Δίνει μια διέξοδο στις επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και στην πράξη ήταν μέχρι σήμερα κλειστές. Πρακτικά θα δούμε πως αυτά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου που θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Περιμένουμε όμως και περαιτέρω διευκρινήσεις» δήλωσε στο newsit.gr και πρόσθεσε ότι μια οικογένεια που θα βγει σε ένα κατάστημα εστίασης με μεικτούς χώρους θα κληθεί να πληρώσει πιο ακριβά το γεύμα της: «Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα της τάξεως του 85% είναι ένα καλό ποσοστό, ωστόσο στους μικτούς η πληρότητα του 50% προσφέρει ένα κόστος για τη συντήρηση της επιχείρησης. Στην περίπτωση των μεικτών χώρων, μια τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 20 – 25 ευρώ για τα self test που θα πρέπει να κάνουν» τόνισε.