Ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας μίλησε για τη μετάλλαξη Δέλτα και επεσήμανε πως παρότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, δεν έχει ιδιαίτερες συνέπειες σε περιοχές με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη.
«Τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά. Αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο καθηγητής.
Ο κ. Τσακρής μάλιστα, ανέφερε σχετικά με τα νότια προάστια, ότι «παρά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες».
Αυτό που ενδιαφέρει τους επιστήμονες δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο αριθμός των νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, είπε ο καθηγητής ο οποίος δεν ακολούθησε το «τρένο» της τρομολαγνείας και μίλησε με τη φωνή της κοινής λογικής, που τόσο λείπει σε αυτή τη χώρα.
«Αυτοί οι δείκτες, θα είναι αισθητά μικρότεροι από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ως συνάρτηση των εμβολιασμών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες», εξηγεί ο κ. Τσακρής και προσθέτει ότι η έννοια «ανοσία της αγέλης» δεν ισχύει με αυτόν τον ιό: «Με τον κορωνοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κορωνοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού».
Για τον καθηγητή η επιστροφή σε lockdown είναι εκτός συζήτησης και χρειάζεται χαλάρωση στην κοινωνία και την οικονομία. «Συνεπώς πρέπει να επικεντρώσουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων», τόνισε και κάλεσε όσους έχουν φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν «καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν από τα επόμενα επιδημικά κύματα».