Από το Σάββατο το μεσημέρι καταγράφηκαν στην περιοχή της Θήβας 166 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,3 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σεισμολόγο, Αθανάσιο Γκανά, το φαινόμενο είναι φυσιολογικό, λόγω του ρήγματος που υπάρχει κάτω από την πόλη.
Ωστόσο, η ενεργοποίηση αυτού του ρήγματος, «μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό, έως 6 ρίχτερ. Υπάρχει αυτό το δυναμικό το οποίο είναι η οροφή», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο κ. Γκανάς.
Και πρόσθεσε: «Ο λόγος που μετά τους σεισμούς ακολουθεί ένα βουητό, είναι ότι τα επίκεντρα βρίσκονται κάτω από τα πόδια των κατοίκων, είναι πολύ ρηχά, με το εστιακό τους βάθος να βρίσκεται στα 3-6 χλμ. Το θετικό είναι πως είναι εντοπισμένα τα επίκεντρα, δεν υπάρχει εξάπλωση στην γύρω περιοχή».
Ο κ. Γκανάς θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο που ζει στην ευρύτερη περιοχή: «Όσοι κάτοικοι ζουν σε κτήρια που είναι δομημένα με τους κανονισμούς τους καινούριους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τα πιο πολλά κτήρια είναι έτσι κατασκευασμένα έτσι, οπότε ακόμα και αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα».
Παρότι το ρήγμα της Θήβας δεν είναι επαρκώς χαρτογραφημένο, άρα δεν είναι γνωστό το δυναμικό του, ο σεισμολόγος επισημαίνει: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, δεν θα καταρρεύσει τίποτα, δεν θα γίνει καμιά μεγάλη καταστροφή, η αισθητότητα είναι επειδή είναι κοντά τα επίκεντρα στον αστικό ιστό».