Μπορεί από σήμερα να τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την εστίαση και την ψυχαγωγία, αλλά η παγκόσμια πρωτοτυπία ήταν ότι μέχρι νωρίς το μεσημέρι δεν είχε εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ξεκαθάριζε τους όρους λειτουργίας. Κάτι που έγινε και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.
Η νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, έχει ελαφρώς διαφορετικές διατάξεις σε σχέση με ότι είχε ανακοινωθεί.
Δείτε την εδώ:
ΚΥΑ ΕΣΤΙΑΣΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΈτσι λοιπόν τα νέα μέτρα για τη λειτουργία των σχετικών καταστημάτων, είναι τα εξής:
Εσωτερικοί χώροι
Ανοίγουν όλοι σε εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα, κέντρα διασκέδασης. Θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους ή για νοσήσαντες, με την χωρητικότητα των καταστημάτων έως και το 85%
Οι ανήλικοι θα εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους μόνο με self test και δήλωση γονέα.
Τα εστιατόρια που βρίσκονται εντός εμπορικών κέντρων θα λειτουργήσουν και θα λογίζονται ως αμιγείς χώροι μόνο για εμβολιασμένους. Το ίδιο θα ισχύει και για τις στοές και τους αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους (π.χ. με τζαμαρίες).
Κέντρα διασκέδασης
Τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων των κλειστών χωρών δεξιώσεων, των μουσικών σκηνών και των μπουάτ θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι (ανοικτοί ή κλειστοί) μόνον για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του.
Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.
Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.
Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
Η διαφορά των κέντρων διασκέδασης από τις άλλες επιχειρήσεις είναι στα… ντεσιμπέλ. Τα καταστήματα με 100 ντεσιμπέλ θεωρούνται κέντρα διασκέδασης, συνεπώς σε αυτούς τους χώρους θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Θεάματα και ακροάματα
Ζωντανό θέαμα͕ ακρόαμα και λοιπές παραστατικές τέχνες (και κινηματογράφοι) σε κλειστό χώρο, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο και μόνο με καθήμενους.
Η πληρότητα δεν υπερβαίνει το 85%. Υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Για ανοικτούς (υπαίθριους) χώρους (πάσης φύσεως, συμπεριλαμβανομένων γηπέδων, μόνο με καθήμενους) ποσοστό πληρότητας ως εξής:
- 75% για χώρους χωρητικότητας έως χιλίων (1.000) θέσεων,
- 70% για χώρους χωρητικότητας έως πέντε χιλιάδων (5.000) θέσεων,
- 65% για χώρους χωρητικότητας έως δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) θέσεων.
- Σε χώρους χωρητικότητας άνω των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) θέσεων αντίθετα, ανώτατο όριο δέκα χιλιάδων (10.000) θεατών.
Δυνατότητα λειτουργίας, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο (καιαποκλειστικά ανηλίκων με self-test), με επιτρεπόμενο ποσοστό πληρότητας 85% και ανώτατο όριο δέκα χιλιάδων(10.000) θεατών, εφαρμοζομένων αναλογικώς των προβλεπομένων γιατην πιστοποίηση του εμβολιασμού ή της νόσησης στην περίπτωσητων κλειστών χώρων.
Εστίαση
Εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώρο ιδεξιώσεων).
Λειτουργία των επιχειρήσεων σε εσωτερικό χώρο μόνο ως αμιγείς χώροι, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο με μέγιστη πληρότητα 85%.
Λειτουργία των επιχειρήσεων σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές).
Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ανοικτό υπαίθριο χώρο ισχύουν και για: α) τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων με ανώτατο όριο τα 300 άτομα (καθήμενους), β) για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.
Κατ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ, σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες (με πληρότητα 50% και απαγόρευση ζωντανής μουσικής και εκδηλώσεων).
Έλεγχος πιστοποιητικών
Η εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών θα χρησιμοποιείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, στους αθλητικούς αγώνες και στα κέντρα διασκέδασης (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι).
Η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον πελάτη θα γίνεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (κινητό) και η επαλήθευση από τον καταστηματάρχη θα γίνεται μέσω της εφαρμογής Covid Free GR.
Εκτός από την εφαρμογή που θα πιστοποιεί τον εμβολιασμό ή την νόσηση, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί είτε ταυτότητα, είτε διαβατήριο, είτε δίπλωμα για να γίνεται η απαραίτητη ταυτοπροσωπία.
Παντού καθήμενοι – Τι θα γίνεται στους υπαίθριους χώρους
Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας.
Για τους υπαίθριους χώρους, για τους οποίους θα αποφασίζει ο ιδιοκτήτης της κάθε επιχείρησης αν θα είναι αμιγείς ή μεικτοί, έλεγχος δεν θα υπάρχει ούτε στους εμβολιασμένους, ούτε στους ανεμβολίαστους.
Αν κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα στο εσωτερικό ενός μαγαζιού, θα μπορεί να το κάνει μόνο φορώντας μάσκα.
«Εκπτώσεις» στη σήμανση
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα σήματα που θα μπορούν να τοποθετούνται στα καταστήματα θα είναι δύο και όχι τρία.
Ένα για τους Covid-free εσωτερικούς χώρους και ένα για ενημέρωση ότι το προσωπικό είναι πλήρως εμβολιασμένο.