Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της τουρκικής μονταζιέρας να καταστήσει τη χώρα μας κατηγορούμενη για το Μεταναστευτικό.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να εμπλέκουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Συνόρων (FRONTEX) σε φερόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων, τονίζουν πηγές του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την τελική έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου.
Όπως υπογραμμίζεται, το συμπέρασμα της ομάδας εργασίας, στην οποία ανατέθηκε η διερεύνηση της λειτουργίας του FRONTEX, είναι ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιχειρούν σε ένα περίπλοκο περιβάλλον στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αντιμετωπίζοντας σύνθετες προκλήσεις από την επιθετική συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτό, «η FRONTEX δρα και θα συνεχίσει να δρα σε περιοχές όπου οι γεωπολιτικές περιπλοκότητες είναι απρόβλεπτες», τερματίζοντας τη συζήτηση περί «απόσυρσης» της FRONTEX.
Σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ
Η έκθεση δεν μένει εκεί, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι ο οργανισμός είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ για την προστασία των συνόρων της Ε.Ε.
Όπως είναι σύνηθες σε τέτοιες περιπτώσεις, στην έκθεση -που αποτελεί συνήθως προϊόν συμβιβασμού μεταξύ μελών της επιτροπής που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωματιστών της άκρας Αριστεράς- σημειώνεται ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας της FRONTEX και απευθύνονται συστάσεις στον οργανισμό, στην επιτροπή και στο συμβούλιο για πιο αποτελεσματική δράση και αντιμετώπιση τυχόν παρατηρούμενων δυσλειτουργιών.
Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι όσον αφορά τις καταγγελίες για πρακτικές επαναπροωθήσεων δεν επιβεβαιώνει τους βασιζόμενους σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες, ισχυρισμούς. Ισχυρισμοί που θυμάται κανείς ότι εκκινούν από την προπαγανδιστική μηχανή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σαφώς θέλει να μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη με το Μεταναστευτικό.
Σημαντική παράμετρος της έκθεσης είναι ότι σκοπός της είναι η διασφάλισή του ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων παραμένει ισχυρή και αποτελεσματική.