Νέα δεδομένα φέρνει το πέρας της πανδημίας, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ανακοινώνει απανωτές ρυθμίσεις χρεών για τους πληττόμενους οφειλέτες. Μετά τη δεύτερη ευκαιρία για όσους φορολογουμένους ρυθμίσουν τα χρέη τους στις 240 δόσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των… κορονοχρεών σε έως 72 δόσεις για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία.
Με φόντο τα παραπάνω το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως επεξεργάζεται την ενεργοποίηση ενός… ξεχασμένου νόμου, που «πάγωσε» λόγω της υγειονομικής κρίσης και αφορά το ακατάσχετο όριο, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 1.250 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019 και επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αρχές του 2020, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω του Covid.
Σταδιακή αύξηση
Το μέτρο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πλέον είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με όλες τις ρυθμίσεις που έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου το τελευταίο διάστημα και αφορά είτε την πάγια ρύθμιση της Εφορίας με τις 24 ή 48 δόσεις είτε τις παλαιότερες ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχασαν μέσα στην πανδημία παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων, αρκεί να καταβάλουν την πρώτη δόση έως το τέλος Αυγούστου του 2021.
Η σταδιακή αποδέσμευση ισχύει για έναν μόνο λογαριασμό του οφειλέτη. Εάν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο, η αποδέσμευση εφαρμόζεται στον λογαριασμό που έχει δηλώσει στο TAXIS ως μοναδικό ακατάσχετο. Σε περίπτωση οφειλέτη που είναι νομικό πρόσωπο το ακατάσχετο όριο ισχύει για μόνο έναν λογαριασμό του νομικού προσώπου.
Το όριο των 1.250 ευρώ
Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση θα πρέπει να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Οσο ο οφειλέτης είναι συνεπής τόσο θα αυξάνεται ο συντελεστής.
Με την έναρξη της διαδικασίας το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 και το ποσό που θα προκύπτει θα αποτελεί το ακατάσχετο όριο που θα ισχύει για έναν μήνα. Στη συνέχεια και όσο είναι συνεπής στη ρύθμιση θα εφαρμόζονται μεγαλύτεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνουν σταδιακά το ύψος του ακατάσχετου ορίου με ανώτατο συντελεστή το 4,5.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας με 16 μηνιαίες δόσεις και καταβάλλει δόση 500 ευρώ τον μήνα θα δει το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού του να αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, μόλις ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση για το ακατάσχετο όριο.
Πότε θα αυξάνεται το ακατάσχετο
Σημειώνεται πως για τους φορολογουμένους που έχουν ενταχθεί σε περισσότερες από μία ρυθμίσεις το ακατάσχετο ποσό θα υπολογίζεται για κάθε ρύθμιση ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, στην πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται κάθε μήνα.
Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει η αύξηση του ορίου προς όσους οφειλέτες προχωρήσουν σε συνολική ρύθμιση των χρεών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, που προβλέπει την αποπληρωμή τους έως και 240 δόσεις προς το Δημόσιο. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείο βρίσκεται το ενδεχόμενο το ακατάσχετο να μην αυξάνεται ανά μήνα, αλλά ανά πέντε ή έξι μήνες, ανάλογα με τη συνέπεια του οφειλέτη.
Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν μόνο για 30 ημέρες από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:
α) Εχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
β) Εχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα δύο δόσεις.
γ) Για τα φυσικά πρόσωπα έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.
Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων) χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.
Συμφέρει η επιλογή λιγότερων δόσεων
Οσο πιο μικρός είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση της οφειλής τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης και συνακόλουθα το όφελος που θα έχει ο συνεπής οφειλέτης μέσω της αύξησης του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού του.
Σε περίπτωση απώλειας ρύθμισης για την οποία έχει χορηγηθεί ο περιορισμός της κατάσχεσης, ο περιορισμός αυτός παύει οριστικά να ισχύει και δεν χορηγείται εκ νέου σε περίπτωση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε νέα ρύθμιση.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς οφειλέτες, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την Εφορία.