«Είμαστε ακριβώς στην αρχή ενός κύματος μιας νέας μορφής εγκληματικότητας, είναι όπως το τσουνάμι που έρχεται με καθυστέρηση μετά από έναν σεισμό», περιέγραψε πολύ χαρακτηριστικά ο καθηγητής Εγκληματολογίας και βουλευτής ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής, την κατάσταση που θα βιώσουν οι κοινωνίες λόγω της πανδημίας και των όσων περιορισμών επιβλήθηκαν.
«Είμαστε στην αρχή του ξεσπάσματος μας νέας μορφής παράλογης βίας το οποίο θα κυριαρχήσει όχι μόνο εδώ αλλά σε όλο τον κόσμο, γιατί ουσιαστικά εδώ ήταν μια κοινωνική συνθήκη, η οποία άλλαξε την κοινωνική συμβίωση όχι μόνο ενός λαού, αλλά ολόκληρου του πλανήτη για περισσότερο από έναν χρόνο», εξήγησε στο στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Τι επιπτώσεις θα έχουν η αποστασιοποίηση, η απομόνωση, η κοινωνική αποστείρωση;
«Σε ανθρώπους κοινωνικούς που έχουν μάθει να ζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μέχρι χθες και που σήμερα το το αναπολούν σαν ένα μακρινό παρελθόν, δημιουργούν προϋποθέσεις μιας τελείως διαφορετικής κοινωνικής μη κανονικότητας. Αυτή θα έχει μια άμεση αποτύπωση στους δείκτες της ποιότητας και της ποσότητας του εγκλήματος. Βρισκόμαστε στην φάση στην οποία πρέπει να υπάρξει μια διαρκής κλιμακωτή και με απόλυτη συνέπεια ενός χρονοδιαγράμματος, αποκλιμάκωσης και αποφόρτισης μιας συλλογικής έντασης πολλών μηνών», είπε ο κ. Τσιγκρής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε επίπεδο διεθνών οργανισμών δεν έχει γίνει ουδεμία συζήτηση για την μετά την πανδημία εποχή, για την οικονομία, την ανάπτυξη, την εγκληματικότητα.
«Η Ε.Ε. δεν έχει συνεδριάσει ακόμα με θέμα τα ζητήματα της ασφάλειας που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το επόμενο χρονικό διάστημα, και δεν είναι μόνο η μικρομεσαία εγκληματικότητα στον δρόμο, με τα τραγικά περιστατικά διαπροσωπικών σχέσεων αλλά είναι ένα ευρύτερο φάσμα, όπως το οργανωμένο έγκλημα που αλλάζει μορφή, το ηλεκτρονικό έγκλημα το οποίο είναι κυρίαρχο πλέον και το έχει αλλάξει η πανδημία, γιατί έχουν εκτοξευθεί οι επικοινωνίες και έχουν υπερπολλαπλασιαστεί τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας του κόσμου».
Ενδοοικογενειακή βία
«Η οικογένεια είναι το κατεξοχήν κύτταρο της κοινωνικής συγκρότησης, το σημείο παραγωγής, των ανθρωπίνων προσωπικοτήτων. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει εκτοξευθεί, μιλάμε για 30% μίνιμουμ αύξηση τέτοιων κρουσμάτων, παγκοσμίως. Ο χώρος της οικογένειας έχει γίνει περισσότερο παθολογικός, περισσότερο δύσκολος στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων και εκεί αποφορτίζονται όλες οι συλλογικές εντάσεις», ανέφερε.
Για να προσθέσει: «Εδώ δεν μπορεί να έρθει το κράτος να πει στον πατέρα ότι δεν πρέπει να δέρνει τα παιδιά του, δεν μπορεί να έρθει η Ε.Ε. να κάνει σύσταση σε κάποιον, ότι δεν πρέπει να είναι όλο νεύρα από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στο σπίτι του. Εδώ χρειάζεται μια ψυχραιμία, και τα σωστά χέρια ενός καπετάνιου είναι αυτά τα οποία μπορούν με πολλά μποφόρ να κυβερνήσουν ένα καράβι. Από κει θα φτιάξουν τα παιδιά ένα κοινωνικό παράδειγμα, το οποίο θα τους μάθει να αγωνίζονται στις δυσκολίες και να βλέπουν με κατανόηση τον δίπλα, ο οποίος ανεβάζει τον ίδιο σταυρό μαζί με εμάς. Και πρέπει και η εκπαίδευση να τα περάσει αυτά στα παιδιά».
Σχολικός εκφοβισμός
Δυσοίωνη ήταν η πρόβλεψη του Άγγελου Τσιγκρή για τη νέα σχολική χρονιά: «Και στα σχολεία περιμένουμε μια κλιμάκωση τέτοιων καταστάσεων σχολικού εκφοβισμού από τον Σεπτέμβριο, γιατί τα παιδιά κουβαλάνε τις συλλογικές εντάσεις από το σπίτι τους, αυτά θα τα αποφορτίζουν στο νέο κοινωνικό περιβάλλον. Και στα γήπεδα περιμένουμε πολύ μεγαλύτερα γεγονότα βίας, αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα».