Την υποστήριξή της στον εμβολιασμό εξέφρασε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως, κατά τη γνώμη της, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού «είναι σαφώς αντισυνταγματική».
Ειδικότερα, μιλώντας στο newscenter.gr, η κα Θάνου τονίζει πως «είναι σαφώς αντισυνταγματική η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε συνάρτηση με τις συνέπειες που όπως φαίνεται έχει σκοπό να επιβάλει η κυβέρνηση, δηλαδή την αναστολή της εργασίας χωρίς μισθό, χωρίς αμοιβή και για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο μάλιστα δεν θα προσδιορίζεται, όπως άκουσα».
«Το ενδεχόμενο απολύσεων λόγω μη εμβολιασμού είναι εναντίον του συντάγματος, των συνταγματικών αρχών. Δεν μπορεί το ακραίο αυτό μέτρο των απολύσεων να θεωρηθεί ως αναλογικό και πρόσφορο για τον μη εμβολιασμό των εργαζομένων», σημειώνει χαρακτηριστικά η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Περιμένουμε με ενδιαφέρον και τις αποφάσεις των δικαστηρίων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού», τονίζει η κυρία Θάνου.
Και προσθέτει: «Μάθαμε ότι 300 υγειονομικοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά και στην Ιταλία, έχουν προσφύγει επίσης Ιταλοί υγειονομικοί. Γιατί η πρώτη κυβέρνηση που επέβαλε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, ήταν η Ιταλία. Συζητήθηκε, λοιπόν, προχθές ενώπιον Ιταλικού δικαστηρίου η προσφυγή και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι θα πουν τα δικαστήρια. Η προσωπική, νομική μου άποψη είναι ότι ο εξαναγκασμός αυτός είναι αντισυνταγματικός. Αυτό που όφειλε εξ αρχής να κάνει η κυβέρνηση ήταν να ενημερώσει τους πολίτες, τον κόσμο, ώστε να τους πείσει να προσέλθουν οικειοθελώς να εμβολιαστούν».
Ερωτηθείσα, εξάλλου, για το γεγονός ότι μόλις το 45% των Ελλήνων πολιτών έχει εμβολιαστεί, η κυρία Θάνου τονίζει: «Το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν έχει πειστεί, οφείλεται στους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Κατ’ αρχήν, φυσικά και δεν είμαι εναντίον του εμβολιασμού. Αντιθέτως, έχω εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι το μέσο που μας προστατεύει από την πανδημία. Θα έπρεπε, όμως, πολύ νωρίτερα η κυβέρνηση να έχει αρχίσει μια αποτελεσματική καμπάνια για τον εμβολιασμό, ώστε να πείσει τον κόσμο. Μια δημοκρατική κυβέρνηση δεν επιβάλει μέτρα εξαναγκασμού, προσπαθεί να πείσει με λογικά επιχειρήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι και στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε σαφώς ότι δεν θα επιβάλει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού».
H αποπομπή από την Eπιτροπή Aνταγωνισμού
Η κυρία Βασιλική Θάνου βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά της –όπως και των υπολοίπων έκπτωτων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού– να ακυρωθεί η διάταξη με την οποία απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. «Η απόφαση του ΣτΕ που ελήφθη με μια ισχυρή μειοψηφία περί του αντιθέτου, έκρινε ότι τα έκπτωτα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και κυρίως η Πρόεδρος, νόμιμα απολύθηκε πρόωρα από τη θέση της στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δήθεν τελούσε υπό πολιτική επιρροή», τονίζει η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
«Και αυτό», προσθέτει, «επειδή προηγουμένως, μετά τη συνταξιοδότησή από το δικαστικό σώμα, είχε αναλάβει ως άμισθος σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού». «Διαβάζω τώρα», συνεχίζει, «πολλά δυσμενή σχόλια για την πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, η πρόεδρος του ΣτΕ, η κυρία Μαίρη Σαρπ, η οποία προήδρευσε στην απόφαση αυτή για την απόλυσή μου, να αναλάβει πρόεδρος μιας νέας ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα προέλθει από την ενσωμάτωση δύο ανεξάρτητων αρχών και θα έχει ως αρμοδιότητες τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων. Διερωτώμαι λοιπόν, όπως διερωτήθηκαν και πολλά Μέσα Ενημέρωσης, πώς είναι δυνατόν τώρα να θεωρείται θεμιτό και συμβατό, εν ενεργεία Πρόεδρος του ΣτΕ -η πρόταση περί της αναλήψεως των καθηκόντων της έγινε μία ημέρα πριν τη συνταξιοδότησή της- να αναλαμβάνει μια τέτοια θέση -και μάλιστα έμμισθη- μιας ανεξάρτητης αρχής. Και η Θάνου αντίθετα, η οποία ήταν άμισθη σύμβουλος προηγουμένως, να θεωρείται ότι τελούσε υπό πολιτική επιρροή!»
Η κυρία Βασιλική Θάνου υπενθυμίζει ότι κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνέδεσαν, μάλιστα, το γεγονός με ορισμένες αποφάσεις που είχε εκδώσει προηγουμένως η κυρία Σαρπ. «Φυσικά, εγώ δεν μπορώ να πω αν υπάρχει κάποια διασύνδεση ή όχι. Αναφέρομαι απλώς σε δημοσιεύματα, τα οποία διάβασα το τελευταίο διάστημα. Όπως, π.χ., για την απόφαση μεταφοράς των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου, στο μετρό Θεσσαλονίκης. Μια απόφαση κατά τη λήψη της οποίας προήδρευσε η κυρία Σαρπ», σημειώνει η κυρία Θάνου.
Ερωτηματικά για την ενοποίηση των δύο ανεξαρτήτων αρχών
Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «η προτεινόμενη ενοποίηση των δύο ανεξαρτήτων αρχών πιθανότατα να υποκρύπτει πολλά». «Διότι», όπως εξηγεί, «με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται ο καλύτερος έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων, αλλά αντίθετα αποδυναμώνεται ο έλεγχος αυτός και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που έχει πολύ μεγάλη σημασία ο έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων, ενόψει και του Ταμείου Ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό, η ανάθεση συμβάσεων σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, οι όροι για τις δημόσιες συμβάσεις και η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι αλληλένδετα».
«Αυτό θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και δεν είναι τυχαίο που αυτή τη χρονική στιγμή έρχεται να υλοποιηθεί, ώστε να γίνει ένας εξορθολογισμός των δύο αυτών ανεξάρτητων αρχών. Κατά την άποψή μου, οι δυο αυτές ανεξάρτητες αρχές πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους και με διαχωρισμούς. Όπως ισχύει μέχρι τώρα στο νομοθετικό καθεστώς», καταλήγει η κυρία Βασιλική Θάνου.