Η αύξηση των κρουσμάτων είναι δεδομένη, όπως και οι συνεχιζόμενες νοσηλείες. Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί είναι σε οριακή κατάσταση.
Η κυβέρνηση χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό επιδιώκει να τα «βάλει» με τη διάδοση της πανδημίας, απειλώντας επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς με βαριά πρόστιμα.
Τζανάκης: «Οριακή η κατάσταση στα νησιά»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι «η Ίος και η Μύκονος έχουν τεθεί από την επιτροπή σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης και είναι ένα βήμα πριν από τα τοπικά μέτρα».
Παράλληλα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής, «ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο, Τήνο, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σαντορίνη και Ρόδο».
Ο κ. Τζανάκης είπε ότι -για παράδειγμα- τη Μύκονο δεν πρέπει να τη λογίζουμε σαν ένα νησί με 10 χιλ. κατοίκους που είναι ο μόνιμος πληθυσμός. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 200 χιλ. κόσμο, επομένως τα 40 κρούσματα είναι φυσιολογικό με αυτό τον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό.
Το όριο συναγερμού για την μετάδοση του κορωνοϊού έχει ξεπεραστεί στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, λόγω της κινητικότητας του καλοκαιριού και των κοινωνικών επαφών που έχουν πολλαπλασιαστεί.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης είπε ότι δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα που εντοπίζονται στα νησιά στον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένος. Σημειώνεται ότι η πιθανότητα μίνι lockdown σε νησιά, όπου το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί ανησυχητικά, είναι ορατή.
«Στο 60-62% η ανοσία στο τέλος Αυγούστου»
Για την ανοσία ο καθηγητής ανέφερε ότι θα φτάσουμε στο 60-62% στο τέλος του ερχόμενου μήνα.