Τις μελέτες των πρώτων 12 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων της χώρας προκηρύσσει εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα ΤΠΣ καθορίζουν χρήσεις γης, ορίζουν όρους δόμησης, οριοθετούν οικισμούς, σχέδια πόλης και ρέματα, περιοχές προς πολεοδόμηση και προστατευόμενες περιοχές.
Τα υφιστάμενα πολεοδομικά σχέδια καλύπτουν μόλις το 20% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας (το μικρότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και στόχος του ΥΠΕΝ είναι μέχρι το 2025 να διαθέτει τοπικά πολεοδομικά σχέδια το 70% της ελληνικής επικράτειας, καλύπτοντας 768 δημοτικές ενότητες.
Οι μελέτες των ΤΠΣ έχουν χωριστεί σε τέσσερις κύκλους. Ο πρώτος περιλαμβάνει 12 μελέτες, που θα λειτουργήσουν πιλοτικά και για τους επόμενους κύκλους προκήρυξης, διότι αφορούν περιοχές που χαρακτηρίζονται από ποικιλία γνωρισμάτων (π.χ., νησιωτικές περιοχές, αστικές και περιαστικές, ορεινές).
Ο δεύτερος κύκλος αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο (80 μελέτες) και οι άλλοι δύο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Η συγκεκριμένη πρώτη προκήρυξη, προϋπολογισμού 14.352.660,98 ευρώ, αφορά 45 δημοτικές ενότητες. Ειδικότερα, στους Δήμους Μεγίστης, Ιθάκης, Καρπάθου-Κάσου, Σύρου-Ερμούπολης, Γρεβενών, Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Αιγιαλείας Ηλιδας, Αγκίστρι-Αίγινας.
Κάθε μελέτη ΤΠΣ θα περιλαμβάνει τέσσερις μελέτες: Την κύρια μελέτη, τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη μελέτη εκτίμησης γεωλογικών κινδύνων, αλλά και γεωλογικής καταλληλότητας και την οριοθέτηση των ρεμάτων.
Στόχος των προδιαγραφών για κάθε μελέτη είναι να εναρμονιστεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να είναι όλες οι μελέτες του προγράμματος πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων (ΤΠΣ, ΕΠΣ, ΖΥΣ, οριοθετήσεις οικισμών, χαρακτηρισμός κοινοχρήστων οδών) συμβατές μεταξύ τους.
«Ερχόμαστε με έναν πρωτοφανή από πλευράς έκτασης, από πλευράς πίστωσης, αλλά και από πλευράς χρόνου ολοκλήρωσης, σχεδιασμό.
Για πάνω από το 70% της επικράτειας, με πάνω από 400.000.000 ευρώ προϋπολογισμό όλοι οι σχεδιασμοί, τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ειδικά πολεοδομικά σχέδια, ζώνες υποδοχής συντελεστή, οριοθέτηση οικισμών, οριοθέτηση ρεμάτων. Όλα αυτά μέσα σε τέσσερα χρόνια, μέχρι το τέλος του 2025, θα έχουν ολοκληρωθεί» εξήγησε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.