Με πρόσφατο το παράδειγμα του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου ο οποίος παρά το γεγονός ότι εμβολιάστηκε πλήρως κατά του κορωνοϊού, χρειάστηκε να νοσηλευτεί με συμπτώματα υψηλού πυρετού και πνευμονίας, όλο και πληθαίνουν οι περιπτώσεις εμβολιασμένων που καταλήγουν να νοσούν από τον ιό της πανδημίας.
Το φαινόμενο που παρατηρείται προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς όπως όλα δείχνουν από μόνο του το εμβόλιο δεν αρκεί για να ανακόψει την πορεία του κορωνοϊού. Τα πρώτα μάλιστα συμπεράσματα έρχονται από το Ισραήλ το οποίο κατάφερε να πετύχει άμεσα τον εμβολιασμό της πλειοψηφίας των πολιτών, ωστόσο τo τελευταίo ημέρες, η χώρα καταγράφει ρεκόρ στα νέα κρούσματα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Ο δρ. Βασίλης Λύκος, βιολόγος και μέλος του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας κι Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία, μιλάει για την πεσμένη ανοσία τονίζοντας ότι το Ισραήλ χάλασε το αφήγημα της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό αλλά και την τρίτη δόση που πιθανόν να καθιερωθεί: «Κι όμως γυρίζει. Και ξαφνικά το Ισραήλ ήρθε και μας χάλασε το όμορφο αφήγημα που είχαμε φτιάξει. Ότι δηλαδή ως κοινωνία θα κατορθώναμε το περίφημο τείχος ανοσίας στην κοινότητα δηλαδή της μη μόλυνσης και μετά θα τρέχαμε ανέμελοι στα πράσινα λιβάδια. Και μάλιστα αυτό έγινε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, του Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά “το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί…” και ότι το εμβόλιο δεν είναι η μόνη λύση καθώς η αποτελεσματικότητά του κατά της λοίμωξης από τη μετάλλαξη Δέλτα μειώνεται διαρκώς έχοντας φτάσει σήμερα στο 39% με την υποσημείωση ότι σε αυτούς που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο βρίσκεται στο 16%, σύμφωνα με το Times of Israel. Ενώ παράλληλα διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες, όχι μόνο διαγνωστικές με αποκλειστικά PCR, γονιδιωματικές, αλλά και με τεστ αντισωμάτων και στατιστικές αναλύσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα» αναφέρει ο βιολόγος μιλώντας στο Sputnik.gr.
Έρχεται η τρίτη δόση;
Σύμφωνα με τον κ. Λύκο τα άτομα που είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα χρειαστούν να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου: «μάλλον θα χρειαστεί και τρίτη δόση, αλλά στοχευμένα σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Σε άτομα άνω των 60 με συνοσηρότητες, όπως καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, άνοια, καρκίνο ή άλλες κοινές ασθένειες. Φυσικά δεν γίνεται κανένας λόγος για υποχρεωτικότητες στον πληθυσμό -τονίζει- αφού φαίνεται ότι ακόμη και στους πρωταθλητές των εμβολιασμών, όπως οι Ισραηλινοί, ο ιός με τις μεταλλάξεις του ξεφεύγει και η εμβολιαστική ανοσία μάλλον δεν διαρκεί πάνω από έξι μήνες. Επομένως θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό, προστατεύοντας τις ευπαθείς ομάδες και υιοθετώντας πάλι μέτρα πρόληψης όπως μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις μαζί με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων στις πύλες εισόδου της χώρας» τονίζει ο δρ. Λύκος.
Μάλιστα, όπως τονίζει ο βιολόγος πιθανόν ο ιος να καταλήξει ως ενδημικός, δηλαδή ως μια απλή γρίπη, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού φαίνεται να είναι λιγότερο θανατηφόρες: «αν και υπάρχουν παραδείγματα όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί να κάνουν βάριά νόσο ή ακόμη και να καταλήξουν ιδιαίτερα αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Όμως να σημειωθεί εδώ ότι 94% του πληθυσμού των 60+ έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Επομένως καταλαβαίνουμε και για τα του οίκου μας ότι το αφήγημα του τείχους ανοσίας σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο θα θωρακίζαμε την κοινότητα ώστε να μην μολύνεται, μάλλον δεν “περπατάει”. Αφενός το ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι μη αποστειρωτικά, δηλαδή και κολλάς τον ιό και μολύνεις, και αφετέρου ότι ο ιός αυτός δεν συμπεριφέρεται όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η παρωτίτιδα ή διφθερίτιδα. Φαίνεται ότι μάλλον θα καταλήξει ως ένας ενδημικός ιός δηλαδή σαν μία γρίπη. Πάντα θα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επόμενη μετάλλαξή του, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι θα είναι πολύ λιγότερο νοσηρή και θανατηφόρα» τονίζει ο δρ. Λύκος.
Ο βιολόγος συνιστά να διαχειριστούμε τα δεδομένα με ψυχραιμία χωρίς να αποθεώνουμε τα δεδομένα της κρουσματολογίας, αλλά να δώσουμε έμφαση στον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 50 ετών: «Να διαχειριστούμε το πρόβλημα με ψυχραιμία, σοβαρότητα και σύνεση. Χωρίς φόβο και χωρίς “αποθέωση” της κρουσματολογίας, “ακουμπώντας” πάνω στα επιστημονικά επιτεύγματα -αλλά σε όλα! Να δοθεί βαρύτητα στον εμβολιασμό ατόμων άνω των 50 όπου εκεί υπάρχει ένα ποσοστό 20-35%, που δεν έχουν ξεκινήσει καν τον εμβολιασμό, έτσι ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα ισχυρής νόσησης στην περίπτωση που μολυνθούν» τονίζει και προσθέτει να δοθεί προσοχή σε κλειστές δομές: «Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και σε όλες τις κλειστές δομές: Καταυλισμούς, οίκους ευγηρίας, φυλακές, κέντρα φιλοξενίας μεταναστών κλπ. όπως και σε μεγάλους εργοστασιακούς χώρους. Αλήθεια τί έχει γίνει εκεί; Έχουμε αποτελέσματα δειγματοληψιών από το Θριάσιο ή την Cosco στο λιμάνι (σ.σ. του Πειραιά);» αναρωτιέται ο βιολόγος.
«Είναι η ώρα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας»
Μάλιστα ο κ. Λύκος τονίζει ότι πρέπει επιτέλους να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να γίνουν προσλήψεις καθηγητών στα σχολεία και να υπάρξουν νέες αίθουσες αλλά και δωρεάν μοριακά τεστ: «Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες στα σχολεία ενόψει του φθινοπώρου -ειδικά στο τέλος όπου αναμένουμε peak του επιπολασμού του ιού, με νέες αίθουσες, προσλήψεις δασκάλων, δωρεάν μοριακά τεστ κ.λπ. Δεν μπορεί το εμβόλιο να σου λύσει από μόνο του, ως δια μαγείας όλες τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας, που καταλήγουν, μαζί με την COVID-19, να ζορίζουν το ήδη ξεχαρβαλωμένο δημόσιο σύστημα υγείας με το δυσθεώρητο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που αναπτύχθηκαν λόγω υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών. Θέλουν υποχρεωτικά να εμβολιάσουν τώρα τους εργαζόμενους στα γηροκομία όταν δεν έχουν εμβολιάσει τους τρόφιμους, όταν το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας προηγουμένως δεν είχε επιβάλει αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα…» τονίζει ο βιολόγος.
Επιπλέον, σημειώνει ότι αυτό που δεν έχει ακουστεί έως τώρα είναι ότι το Ισραήλ πέτυχε εξαιρετική εμβολιαστική κάλυψη, όχι μόνο επειδή είχε στην διάθεσή του πολλά εμβόλια αλλά επειδή έχει πανίσχυρο σύστημα υγείας: «Πέτυχε και γιατί έχει ένα από τα καλύτερα πρωτοβάθμια συστήματα υγείας στον κόσμο και γιατί έχει τέσσερα πανίσχυρα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία (τα Κουπάτ Χολίμ – ταμεία ασφάλισης ασθενών όλων των πολιτών) με κλινικές ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό και τέλος γιατί έχει ένα πλήρες ψηφιοποιημένο σύστημα υγείας όπου ο γιατρός ξέρει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς του. Επιπλέον δε, εφαρμόζει και ειδικές θεραπευτικές αγωγές εντός των νοσοκομείων του όπως π.χ. μεταγγίσεις πλάσματος από υγιείς πια, πρώην νοσούντες, προκειμένου να θεραπεύσει αρρώστους».
«Το ιερό δισκοπότηρο της ενημερωτικής προπαγάνδας έχει γυρίσει μπούμερανγκ»
Ο βιολόγος Βασίλης Λύκος σχολιάζει με σαρκαστικό ύφος ότι η ενημερωτική προπαγάνδα έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση: «Βρισκόμαστε σε μια πανδημία πρωτίστως υπερπληροφόρησης όπου το ιερό δισκοπότηρο της ενημερωτικής προπαγάνδας που χρησιμοποιήθηκε εξαρχής τώρα έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Όλοι κλείστηκαν μέσα κι έψαχναν να μάθουν τι κακό τους βρήκε από οποιονδήποτε “συνωμοσιολόγο” αφού το αφήγημα αρκετών συστημικών μέσων κατέρρευσε υπό το βάρος της επιστημονικοφανούς πολιτικής “χειραγώγησης”. Ανακαλύπταμε, κάθε φορά, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Πρώτα τα προβλέπαμε και μετά αυτά συνέβαιναν».
Στο μεταξύ, προσθέτει, συνεχίσαμε να πορευόμαστε πάντα με «αυξομειούμενα rapid τεστ, με τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε γονιδιωματική επιτήρηση στην κοινότητα κι ως εκ τούτου να εξάγουμε σαφή συμπεράσματα για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Αλλά ακόμη κι αυτοί οι διαγνωστικοί έλεγχοι γίνονται χωρίς στρωματοποιημένη τυχαία δειγματοληψία ώστε να μπορούμε να κάνουμε προοπτική πρόβλεψη».
Τέλος, ο κ. Λύκος θέτει σημαντικά ερωτήματα για την ηθική και την βιοηθική: «Σημασία πάντα έχει το ζην κι όχι το ευ ζην; Σωματική υγεία μόνο; Ή και ψυχική υγεία παράλληλα με την κοινωνική “υγεία” και ευεξία…; Ο άνθρωπος ζει μόνο για να επιβιώνει ή και για να αυτοεκπληρώνεται; Θα μπορούσαμε να ζούμε σ’ ένα διαρκές περιβάλλον ασηψίας όπου θα ζούσαμε χωρίς ασθένειες, αλλά χωρίς να έχουμε το αυτόβουλο και την ανεξαρτησία της κρίσης μας; Κι αν βγαίναμε απ’ αυτό, δεν θα πεθαίναμε μονομιάς από άλλες λοιμώξεις; Χωρίς την ατομική αυτοδιάθεση στα πλαίσια της κοινότητας; Και τότε ποιος θα ήταν ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών; Θα μπορούσε άραγε μία ιατρική πράξη να τους διαχωρίζει σε “πολίτες” και “ιδιώτες” που δεν έχουν πολιτική υπόσταση και δικαίωμα ψήφου; Γι’ αυτό άλλωστε, όπως αναφέρει και η Jerusalem Post, πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Δηλαδή ούτε το αφήγημα που θέλει να είμαστε εντάξει εάν δεν εμβολιαστούμε ούτε εκείνο που εμφανίζει ότι με το εμβόλιο θα προστατευόμαστε πλήρως. Η εφημερίδα επιπλέον απεύχεται οποιασδήποτε μορφής “υποχρεωτικότητα” και την πιθανότητα νέου lockdown ωσάν να πρόκειται για τον νέο κύκλο των 10 Πληγών του Φαραώ, σύμφωνα με το Τορά ή Πεντάτοχ… Και προσέξτε, εκεί όλα τα τεστ είναι δωρεάν. Όσο για τα self… στο Ισραήλ γελάνε» καταλήγει ο βιολόγος και μέλος του Δικτύου Διαλόγου, Έρευνας κι Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία.