Συμφέροντα, πολλές υποσχέσεις αλλά κυρίως έλλειψη προγραμμάτων και μέριμνας για ένα κράτος Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν δίστασε ούτε να ανοιγοκλείνει τα σχολεία και να βάζει τα παιδιά να κάνουν τηλεκπαιδεύσεις χωρίς τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, ούτε και να αφήσει εκτός Πανεπιστημίων αριστούχους μαθητές για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ιδιωτικής εκπαίδευσης…
Η ίδια κυβέρνηση καταστρέφει κάθε κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού… Πολύ απλά γιατί δεν την ενδιαφέρει η πατρίδα και το ελληνικό στοιχείο που βρίσκεται εκτός Ελλάδας -όχι ότι το εντός την ενδιαφέρει…-.
Ποια όμως είναι η βασική μέριμνα του υπουργείου παιδείας της χώρας μας; Να μεταλαμπαδεύει το ελληνικό πνεύμα, να εξελίσσει το ελληνικό στοιχείο και να στηρίζει την ελληνική γλώσσα από οποιοδήποτε μετερίζι. Αντί αυτού, η Νίκη Κεραμέως αφήνει στο έλεος του θεού τα ιστορικά ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, γιατί πολύ απλά δεν την ενδιαφέρει!
Στα κάγκελα οι Έλληνες της Αιγύπτου για το πολύμηνο λουκέτο στα σχολεία τους
Σε παρατεταμένο λουκέτο βρίσκονται τα ιστορικά σχολεία –δημιουργήματα των μεγάλων ευεργετών του έθνους- λόγω της πανδημίας. Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπουργού αποφασίστηκε να μπει «ταφόπλακα» στην ελληνική κληρονομιά Αλεξάνδρειας και Καΐρου.
«Βομβαρδισμός» επιστολών
Η παγκόσμια κληρονομιά του ελληνισμού είναι το ισχυρότερό της όπλο, το μεγαλείο της, η παράδοση και το μέλλον της χώρας μας. Μίας βασανισμένης χώρας που την εκμεταλλεύτηκαν πολλοί -συνεχίζουν και σήμερα-, αλλά κατά τα άλλα «πίνουν» νερό στο όνομά της και υπερηφανεύονται που είναι Έλληνες…
Μα είναι Ελληνίδα η κυρία Κεραμέως; Αντιλαμβάνεται άραγε το εθνικό ατόπημα που διαπράττει;
Ιδιαίτερα τεταμένες, στα όρια της ρήξης, δείχνουν να είναι οι σχέσεις των ελληνικών κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας με την Αθήνα, και ειδικότερα με το υπουργείο Παιδείας. Αιτία το τρίμηνο λουκέτο που έχει μπει στα ελληνικά σχολεία, λόγω κορωνοϊού.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω
Οι κοινότητες έχουν «βομβαρδίσει» με επιστολές τους τόσο και το υπουργείο Παιδείας, στην Αθήνα, όσο και την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα, δεν έχουν λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις.
Η δημιουργία κλίματος έντασης ανάμεσα σε ιστορικές ελληνικές κοινότητες και στο «κέντρο», την Αθήνα, δεν μπορεί παρά να προκαλεί προβληματισμό. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για κοινότητες που διαβιούν σε μια χώρα, με την οποία η Ελλάδα έχει αυξήσει τις γεωπολιτικές σχέσεις της, και, ανέκαθεν, άπαντες οι Έλληνες πολιτικοί παράγοντες, όποτε επισκέπτονται την Αίγυπτο, σπεύδουν να συναντηθούν μαζί τους.
Η «ρήξη» ξεκινάει τον Μάιο του 2021, όταν αποφασίστηκε να μπει λουκέτο στα σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων.
Σε επιστολή τους, προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Ν.Γαριλίδη, και το γραφείο συντονιστή εκπαίδευσης Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, στις 10-5-2021, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ) και η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (ΕΚΚ), διαμαρτύρονται εντονότατα για το «λουκέτο».
Κάνουν λόγο για αποφάσεις «πανικού» και «ευθυνοφοβίας», για «εύκολη απόφαση αναστολής» λειτουργίας των σχολείων, για απουσία διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους, για «περιπτώσεις» εκπαιδευτικών που «απομονώθηκαν και θεραπεύθηκαν», για «κρούσματα» διδασκάλων που «δεν έθεσαν σε κίνδυνο το σχολείο και την εκπαιδευτική κοινότητα», ενώ γράφουν ότι «δεν είχαμε ούτε ένα περιστατικό μεταξύ μαθητών».
Οι ανακοινώσεις και ι επιστολές κάνουν λόγο για αποφάσεις «πανικού» και «ευθυνοφοβίας», για «εύκολη απόφαση αναστολής» λειτουργίας των σχολείων, για απουσία διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους, για «περιπτώσεις» εκπαιδευτικών που «απομονώθηκαν και θεραπεύθηκαν», για «κρούσματα» διδασκάλων που «δεν έθεσαν σε κίνδυνο το σχολείο και την εκπαιδευτική κοινότητα», ενώ γράφουν ότι «δεν είχαμε ούτε ένα περιστατικό μεταξύ μαθητών».