Ολοένα και αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί και 3η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ειδικά για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Με δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», η οποία στο φύλλο της 2ας Ιουλίου φιλοξένησε τη συνέντευξη «σοκ» του ερευνητή ιατρού του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, ο οποίος κατέρριπτε τον μύθο της προστασίας από το εμβόλιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Στις αρχές του χειμώνα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους ηλικιωμένους ανεμβολίαστους και με αυτούς που εμβολιάστηκαν νωρίς. Μάλιστα, εδώ και καιρό έχω πει πως οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι εμβολιάστηκαν πρώτοι, θα πρέπει να προσέχουν μετά την παρέλευση ενός διαστήματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτεύξιμο να εμβολιάζεις τον πληθυσμό κάθε εξάμηνο».
Βέβαιη ότι θα υπάρξει η Λινού
Στο μεταξύ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθήνα Λινού είναι βέβαιη ότι θα υπάρξει 3η δόση, κυρίως για τους πιο ευπαθείς πολίτες, ο οργανισμός των οποίων δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει την κατάλληλη άμυνα κατά του ιού με τις δύο πρώτες δόσεις. «Οπωσδήποτε, υπάρχει μια ομάδα πληθυσμού που δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει αντισώματα, ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί. Οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να επανεμβολιαστούν», είπε.
Τι θα γίνει, όμως, με τους υπόλοιπους πολίτες που δεν ανήκουν σε κάποια ευάλωτη ομάδα; «Για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που να λένε ότι πέφτει η ανοσία, οπότε θα χρειαστεί 3η δόση. Επομένως, περιμένουμε», εξήγησε η καθηγήτρια.
Για «αναμνηστικές» δόσεις μιλά ο Καπραβέλος
Τις ευπαθείς ομάδες βλέπει ως τις πρώτες που θα λάβουν την 3η δόση και ο διευθυντής της 2ης ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος χτύπησε προειδοποιητικό καμπανάκι σχετικά με την ανοσία που έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής όλοι οι εμβολιασμένοι. «Το τείχος ανοσίας των εμβολιασμένων έχει αρχίσει να εξασθενεί» υποστήριξε και προσέθεσε ότι γι’ αυτόν τον λόγο οι εμβολιασμένοι είναι αναγκαίο να κάνουν «αναμνηστικές» δόσεις, ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Από τον Οκτώβριο το βλέπει ο Λουκίδης
Σίγουρος ότι θα χρειαστεί ακόμη μία δόση του εμβολίου είναι και ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος Στυλιανός Λουκίδης. Μάλιστα, θεωρεί πως αυτή η δόση θα αρχίσει να χορηγείται από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αν και δεν ανέφερε ακριβώς ποιες ομάδες του πληθυσμού είναι από τώρα υποψήφιες να κάνουν την 3η δόση, τόνισε ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι πρέπει να είναι σίγουρα από τους πρώτους.
«Πρέπει εμείς οι υγειονομικοί να είμαστε μπροστά στη διαδικασία του εμβολιασμού, να δίνουμε το παράδειγμα», ανέφερε, ενώ έκανε και ένα έμμεσο σχόλιο σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό. «Δεν λογίζεται εμείς να ακούμε τη λέξη “υποχρεωτικότητα”, θα πρέπει να μας θίγει αυτό», δήλωσε.
Παγκόσμιο δίλημμα αναφέρει ο Βατόπουλος
Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος έκανε αναφορά στις συζητήσεις που γίνονται για τη χορήγηση της 3ης δόσης. «Είναι πολύ πιθανό και συζητείται. Θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», είπε και προσέθεσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δίλημμα που ταλανίζει τους επιστήμονες παγκοσμίως, εάν, δηλαδή, θα δοθεί η 3η δόση στην Ευρώπη ή η 1η δόση στην Αφρική.
Αξίζει να αναφερθεί πως αρκετές χώρες εξετάζουν διάφορα σενάρια για τη χορήγηση μίας 3ης δόσης. Για παράδειγμα, στη Γερμανία σχεδιάζεται να εμβολιαστούν από τον ερχόμενο μήνα οι πολίτες που είναι πάνω από 60 ετών και έχουν υποκείμενα νοσήματα.