Εικόνες αποκάλυψης εκτυλίσσονται στη Βόρεια Εύβοια, καθώς η φωτιά περικυκλώνει χωριά και καίει ότι βρει στο πέρασμα της.
Οι πυρκαγιές στις περιοχές αυτές μαίνονται ακόμα ανεξέλεγκτες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Νωρίτερα εκκενώθηκε η Ιερά Μονή Γαλατάκη στην οποία βρίσκονταν επτά καλόγριες και μια γυναίκα που είχε επισκεφθεί το μοναστήρι.
Εστίες φωτιάς καίνε διάσπαρτες με τα μέτωπα να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Το χωριό Μονοκαρυά βρέθηκε κυκλωμένο από φλόγες, ωστόσο, φαίνεται ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση. Το μέτωπο από τις Μηλιές κατέβαινε απειλητικά προς το χωριό, όπου βρίσκονται λιγοστοί κάτοικοι, ενώ το χωριό Βουτάς και τα Βασιλικά έχουν περικυκλωθεί και αυτά από τις φλόγες.
Την ίδια ώρα δίνεται μάχη προκειμένου το μέτωπο της φωτιάς να μην πλησιάσει την Ιστιαία.
Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιώργος Κοντζιάς μίλησε για την τελευταία γραμμή άμυνας της Ιστιαίας και όπως έκανε γνωστό μισθωμένα μηχανήματα θα εργάζονται όλη τη νύχτα για τη δημιουργία της αντιπυρικής ζώνης 5 χιλιόμετρα έξω από την Ιστιαία.
Δορυφορικές εικόνες από το δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής
Δορυφορικές εικόνες απο τον δορυφόρο Aqua MODIS της NASA το απόγευμα του Σαββάτου 07/08 αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που εκτυλίσσεται στη χώρα μας, λόγω των πολλαπλών μεγάλων δασικών πυρκαγιών κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
Η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) παρουσιάζει μία πιλοτική εκτίμηση για την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στη βόρεια Εύβοια.
Η εκτίμηση αποτελεί προϊόν αξιολόγησης των διαθέσιμων δορυφορικών παρατηρήσεων και των επιχειρησιακών δεδομένων πρόγνωσης καιρού του ΕΑΑ – meteo.gr, ενώ εντάσσεται στα πλαίσια της άτυπης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας και την Ειδική Δύναμη Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας.
Δορυφορικές εικόνες απο τον δορυφόρο Aqua MODIS της NASA το απόγευμα του Σαββάτου 07/08 αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που εκτυλίσσεται στη χώρα μας, λόγω των πολλαπλών μεγάλων δασικών πυρκαγιών κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
Οι δορυφορικές λήψεις δείχνουν τις μεγάλες εκτάσεις των πύρηνων μετώπων, καθώς και εκτεταμένες ζώνες καπνού να εκτείνονται προς τα νότια, ως αποτέλεσμα της στροφής των ανέμων σε βόρειους τις τελευταίες ώρες σε μεγάλο βάθος της τροπόσφαιρας (Εικόνα 1).
Ενδεικτικό στοιχείο της έντασης των δασικών πυρκαγιών και σήμερα, αποτελεί το γεγονός πως παροδικά παρατηρείται δημιουργία πυροσωρειτών (pyrocumulus) πάνω από το πλούμιο του καπνού.
Διαβάστε ακόμα: