Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, όπου μαίνονται για έβδομη ημέρα τα πύρινα μέτωπα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις.
Αυτήν την ώρα, οι πύρινες γλώσσες που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, απειλούν τους οικισμούς Γαλατσώνα και Αβγαριά. Οι φλόγες έχουν φτάσει λίγα μέτρα από το χωριό. Οι προσπάθειες πυροσβεστών, ντόπιων και εθελοντών έχουν επικεντρωθεί σε Πευκί, Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες. Αντιπυρικές ζώνες, δημιουργούνται 4 χιλιόμετρα έξω από την Ιστιαία.
Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό. Στην Αβγαριά η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο. Το μεγάλο μέτωπο προχωρά και στις Καματριάδες. O δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, κάνει έκκληση για βοήθεια.
Νωρίτερα, δημιουργήθηκε μια γραμμή πυρόσβεσης από πάρα πολλά πυροσβεστικά οχήματα εντούτοις εντελώς ξαφνικά και την ώρα που οι δυνάμεις ετοιμάζονταν να επιχειρήσουν το πύρινο μέτωπο εντάθηκε από μια ισχυρή ριπή ανέμου που το ώθησε αριστερά και προς τα κάτω από αυτήν, με κατεύθυνση το δρόμο προς την Γαλατσώνα, την Ισταία και την Αιδηψό.
Στο χωριό Καματριάδες, από νωρίς το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.
Ακόμη, τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί αναζωπυρώσεις και στα Ελληνικά. Οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν τη ρίψη νερού σε ευαίσθητα σημεία από τα εναέρια μέσα.
Νότιο τμήμα
Την ίδια ώρα, στο νότιο τμήμα, η κατάσταση είναι πιο ήρεμη. Στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι, όπου υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα, εκτός από ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως το απόγευμα της Κυριακής, επιχείρησαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, και δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο.
«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό, Ρουμανία και Ουγγαρία, και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος και συμπλήρωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά».
Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες όπως εξήγησε ο κ. Λιάσκος.
Καταγγελία εθελοντή
Την ίδια ώρα, εθελοντής από τη Στυλίδα που βρέθηκε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια και ειδικότερα στο μέτωπο κοντά στις Γούβες κατήγγειλε ότι οι Αρχές δεν αφήνουν εθελοντές και κόσμο να έρθει και να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.
«Δεν αφήνουν κανέναν, λες και θέλουν να γίνει αυτό…Θέλουν να γίνει αυτό. Περάσαμε στο “αβαβά” όσοι μπορέσαμε. Δεν υπάρχει καμία οργάνωση. Οι πυροσβέστες δεν ξέρουν πού να πάνε, εμείς δεν ξέρουμε πώς να βοηθήσουμε» είπε φανερά οργισμένος.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, ο στρατός είναι άφαντος. «Έχεις δει εσύ πουθενά στρατό; Μόνοι μας είμαστε χωρίς καμία οργάνωση. Ερχόμασταν μαζί με τους πυροσβέστες και έλεγαν “πάμε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες”. Ξέρουν ότι θα καούνε, απλώς προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται. Ντροπή τους» κατέληξε.