Μπορεί οι Ελληνες πυροσβέστες να μάχονται επί μερόνυχτα σαν λιοντάρια με τις πύρινες γλώσσες, αλλά οι ξένοι συνάδελφοί τους με τα χερσαία και εναέρια μέσα που διαθέτουν παρέδωσαν μαθήματα για το πώς μπορεί να κατασβεστεί αποτελεσματικά μια πυρκαγιά.
Χάρη στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έφτασαν στην Ελλάδα από πολλές χώρες της Ευρώπης αποστολές οι οποίες βοήθησαν στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Από αέρος έκλεψαν την…παράσταση τα ρωσικά αεροσκάφη Ilyushin II-76 και Beriev 200. Το Beriev 200 έχει μισθωθεί από την Πολιτική Προστασία και επιχειρεί από την 1η Ιουλίου.
Διαθέτει οκτώ δεξαμενές και συγκεντρώνει 12 τόνους νερό σε 14 δευτερόλεπτα από τη θάλασσα με κύματα ως 1,20 μέτρο, ενώ μπορεί να πραγματοποιεί ρίψεις με επιβραδυντικό υγρό και να μεταφέρει έως 64 άτομα. Ύστερα από αίτημα της Ελλάδας ήρθε νέα ρωσική βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Δύο θηριώδη αεροσκάφη Ilyushin II-76 και δύο ελικόπτερα Mil Mi-8. Τα αποκαλούμενα «ιπτάμενα τάνκερ» Ilyushin Il-76, που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ως 44 τόνους νερό, αδειάζουν το φορτίο νερού μέσα σε τέσσερα δευτερόλεπτα από ύψος 50 μέτρων, ενώ παίρνουν νέο φορτίο το πολύ μέσα σε 12 λεπτά.
Από τον μηχανοκίνητο στόλο οχημάτων τις εντυπώσεις έκλεψαν τα ρουμανικά πυροσβεστικά οχήματα με μεγάλα «bull-bar» στο μπροστινό τμήμα τους. Μέσω του ειδικού κανονιού εκτόξευσης νερού μπορούν να επέμβουν σε μια φωτιά χωρίς να χρειάζεται να εκτεθεί το προσωπικό τους. Εχουν χωρητικότητα 3.000 λίτρων νερού και η πλήρωση του ντεπόζιτου μπορεί να γίνεται εύκολα από λίμνες καιποτάμια σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές.
Από τα πεζοπόρα τμήματα ξεχώρισαν και πάλι αυτά των Ρουμάνων πυροσβεστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες για την αποτελεσματικότερη επέμβαση στις φωτιές. Με το που έφτασαν στην Εύβοια οι Ρουμάνοι πυροσβέστες προχώρησαν στη χαρτογράφηση των δασικών δρόμων με drones, υπολόγισαν τη φορά του ανέμου και επιστράτευσαν ενδοεπικοινωνία τελευταίας τεχνολογίας. Εκμεταλλεύτηκαν τα ρυάκια με νερό και έδωσαν μάχες με τις πύρινες γλώσσες με τις 60μετρες μάνικές τους.
Εντύπωση προκάλεσε και ο τρόπος ανάπτυξης στα πύρινα μέτωπα των Σέρβων πυροσβεστών, που δρουν ανά δύο ομάδες. Η πρώτη αποτελείται από δύο ή τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν μάνικα και ρίχνουν γονατιστοί νερό, σαν βροχή,προς τις φλόγες, ενώ την ίδια στιγμή η δεύτερη ομάδα ρίχνεται κατά μέτωπο στη μάχη με τις πύρινες γλώσσες.
Αξιοσημείωτο τρόπο δράσης έχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες, που φέρουνστην πλάτη ειδικούς σάκους με νερό και πυροσβεστήρες, ενώ άλλοι κρατούναλυσοπρίονα. Με τους ατομικούς σάκους οι Σλοβάκοι «χτυπούν» τις μικρότερες εστίες φωτιάς για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπύρωση. Αλλά και οι ξένες αποστολές αναφέρονται στον ζήλο των Ελλήνων πυροσβεστών,οι οποίοι, ακόμα και με λιγοστά εναέρια και χερσαία μέσα, έδωσαν ολοήμερες μάχες σε όλα τα πύρινα μέτωπα.