«Το νερό νεράκι» λένε οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες στη Μύκονο, καθώς μπορεί το νησί να… βούλιαξε και αυτό το καλοκαίρι από τους χιλιάδες τουρίστες, αλλά αυτό είχε αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση νερού.
Το πρόβλημα είναι αισθητό στις… πισίνες στις βίλες και στα ξενοδοχεία του κοσμοπολίτικου νησιού των Κυκλάδων, καθώς το γέμισμά τους είναι δύσκολο εξαιτίας της χαμηλής πίεσης του δικτύου υδροδότησης.
Η κατανάλωση νερού αυξήθηκε φέτος κατά 30% σε σχέση με το 2019, ενώ την ίδια ώρα λόγω της ανομβρίας που επικρατεί στο νησί έχει πέσει δραματικά η στάθμη των φραγμάτων, με αποτέλεσμα η άντληση νερού από αυτά να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υδροδότησης του νησιού, λειτουργούν οι αφαλατώσεις σε 24ωρη βάση, προσπαθώντας να καλύψουν το σύνολο των αναγκών της Μυκόνου σε νερό. Πάντως, το πρόβλημα παραμένει με τις πισίνες του νησιού που έχουν… στερέψει. Αιτία, το γεγονός ότι οι πιέσεις που παράγουν οι αφαλατώσεις αδυνατούν να μεταφέρουν το νερό με επαρκή πίεση από τον χώρο όπου λειτουργούν, λόγω των υψομετρικών διαφορών, με τις πισίνες σε όλο το νησί.
Ανακοίνωση
Η αρμόδια Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Μυκόνου επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση: «Λόγω της έντονης διετούς ανομβρίας, η στάθμη των φραγμάτων έχει πέσει δραματικά, με αποτέλεσμα η άντληση νερού από αυτά να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Ως εκ τούτου, οι αφαλατώσεις με λειτουργία 24ωρης βάσης προσπαθούν να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης όλου του νησιού (ακόμα και της Ανω Μεράς). Δυστυχώς, όμως, οι πιέσεις που παράγουν οι αφαλατώσεις είναι τέτοιες που αδυνατούν να μεταφέρουν με επαρκή πίεση το νερό από τον χώρο που λειτουργούν αυτές σε περιοχές με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Η μη συνεχής ύδρευση καταναλωτών σε συγκεκριμένες περιοχές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην έλλειψη επαρκούς και σωστής πίεσης λόγω ταυτόχρονης υπερχρήσης του δικτύου» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Πάντως, η ΔΕΥΑΜ είναι καθησυχαστική, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι και οι τουρίστες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το νερό. «Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες, η ΔΕΥΑΜ βεβαιώνει τους πολίτες πως έχει τη δυνατότητα και παράγει την αναγκαία ποσότητα νερού, ώστε να καλύπτεται το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, παρέχουμε νερό σε όλα τα βυτία που έρχονται στην αφαλάτωση του Κόρφου, βυτία τα οποία έχουν μάλιστα διπλασιάσει τα δρομολόγιά τους σε σχέση με το 2019» τονίζει.