Αναφορά στις εισαγωγές, στους διασωληνωμένους, αλλά και στην ανάρτηση του Γκίγκα Μαγιορκίνη για τα προβλήματα που δημιουργεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες, έκανε, νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, σε τηλεοπτική εκπομπή.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. «Είναι αναμενόμενος αριθμός γιατί έχει άμεση σχέση με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επειδή οι εισαγωγές αυξάνονται, θα αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων» σημείωσε.
Ο καθηγητής έκανε λόγο και για τις μαγνητικές τομογραφίες πνευμόνων νέων που πέρασαν κορωνοϊό, τις οποίες ανήρτησε στο Facebook ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχολιάζοντας ότι «ήθελε να καταδείξει ότι κανένας δεν είναι άτρωτος. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί. Βλέπουμε καθημερινά τέτοια παραδείγματα όσοι ασχολούμαστε με την νόσο. Ακόμα και στην ήπια μορφή της υπάρχει πνευμονία». Μάλιστα, σε αυτό συμπλήρωσε ότι αν οι νέοι είχαν εμβολιαστεί πιθανόν να μην είχαν τα προβλήματα στους πνεύμονες που αποτυπώθηκαν στην μαγνητική τομογραφία. «Το εμβόλιο έχει μια ισχυρή προστασία στη σοβαρή νόσο. Όχι απόλυτα στη νόσηση, αλλά στη σοβαρή νόσο. Και αυτό μας ενδιαφέρει» τόνισε.
Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας έκανε αναφορά και στις μακροχρόνιες επιπτώσεις που αφήνει ο κορωνοϊός, το λεγόμενο long covid.
«Πολλές φορές δεν μας προβληματίζει αυτό που βλέπουμε όταν υπάρχει οξεία μόλυνση. Οι βλάβες στην αξονική τομογραφία υπάρχουν σε ασθενείς που πέρασαν τη νόσο σε μεγάλο διάστημα. Θα χρειαστεί πολύ συστηματική παρακολούθηση το long covid που θα μας απασχολήσει. Έχει πολυκλινική προσέγγιση» επεσήμανε, εξηγώντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν θα βγει ιδανικό φάρμακο, ικανό να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό. «Υπάρχουν πολλές προσπάθειες για φάρμακα αυτήν την στιγμή. Ωστόσο, δεν είναι ιδανικά, όπως αποδεικνύεται από μελέτες που πραγματοποιούνται συνεχώς το τελευταίο διάστημα. Δεν θα τα πάρει ο ασθενής και θα γίνει 100% καλά. Το λέω με μία μικρή επιφύλαξη, αλλά θεωρώ πως δεν θα βγει ιδανικό φάρμακο για τον κορωνοϊό» κατέληξε.