Έτοιμη να εντείνει τα τιμωρητικά μέτρα κατά των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει σχετικές ανακοινώσεις που θα αφορούν τόσο τα τεστ που θα χρειάζεται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να προσέρχονται στην εργασία τους (όσοι δηλαδή δεν βγουν σε αναστολή, ή απολυθούν), όσο και για τα μέρη που θα απαγορεύεται η πρόσβαση σε όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Επίσης, δεν αποκλείεται και η επιστροφή της μάσκας παντού, ενώ αναμένεται να επισημοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες (σε πρώτη φάση).
Τέλος τα δωρεάν self και rapid test
Με νέα ρύθμιση που βρίσκεται υπό εξέταση, καταργείται το δωρεάν self test και έρχεται η υποχρέωση για rapid test με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζόμενου.
Το βασικό σχέδιο προβλέπει για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, υποχρέωση για τουλάχιστον ένα rapid test ανά εβδομάδα, ως προϋπόθεση για να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους.
Καθώς το μέσο κόστος ενός rapid test είναι 20 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα χρειάζονται τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα για τα τεστ.
Για όσους δεν δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ (στην ΕΡΓΑΝΗ ή στην απογραφή), θα προβλέπονται οι ίδιες ποινές που ισχύουν και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό (αναστολή εργασίας και στέρηση μισθού με απώλεια ασφαλιστικού χρόνου).
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες, τα rapid test γίνονται πλέον και σε φαρμακεία, με κόστος 25 ευρώ.
«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται και οδηγούν συνεχώς σε νέα κύματα με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα υγείας;» έσπευσε να προπαγανδίσει ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος φυσικά δεν ανέφερε ότι το ΕΣΥ το έθεσε σε κίνδυνο η κυβέρνηση με την αδιαφορία ενίσχυσής του και τα σχέδια διάλυσής του.
Διασκέδαση για λίγους
Η εστίαση και σε αυτές τις… εμπνεύσεις της κυβέρνησης ετοιμάζεται να «πληρώσει τη νύφη». Σύμφωνα με το Open, στους κλειστούς χώρους διασκέδασης και φαγητού δικαίωμα εισόδου θα έχουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται πιθανότατα την Τρίτη και με έναρξη ισχύος των μέτρων περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Έτσι λοιπόν οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων, κινηματογράφων και γηπέδων θα είναι διαθέσιμοι αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους, ή για όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Βέβαια με δεδομένο ότι οι εμβολιασμένοι κολλούν και μεταδίδουν τον ιό ακριβώς όπως και όλοι οι υπόλοιποι και για κάποιο λόγο εξαιρούνται από την υποχρέωση τεστ, δεν είναι σίγουρο ότι αυτά τα μέτρα θα αποτρέψουν ή θα ανακόψουν την διασπορά του κορωνοϊού. Πιθανόν να γίνει το αντίθετο…
Παράγοντες της αγοράς σχολιάζοντας τα όσα αναμένονται, λένε ότι η έλλειψη πελατών (μιας και το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν είναι τόσο μεγάλο για να καλύψει τα καταστήματα), θα φέρει και έλλειψη τζίρου και αυτή θα προστεθεί στην ήδη μεγάλη απώλεια εσόδων λόγω του πολύμηνου lockdown.
Τρίτη δόση σε ευπαθείς ομάδες… και όχι μόνο
Με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι προ των πυλών, καταρχήν για συγκεκριμένες ομάδες. Τη Δευτέρα μάλιστα, αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.
Πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης τον Σεπτέμβριο, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί η τρίτη δόση και για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής (ΜΕΘ, χειρουργεία κλπ.). Μαζί με αυτούς θα τεθεί το θέμα και για τους φιλοξενούμενους των οίκων ευγηρίας, αλλά των δομών ΑμεΑ.
Σε δεύτερη φάση, θα έρθει στο προσκήνιο ο νέος εμβολιασμός των ηλικιωμένων, είτε από 60 και άνω, είτε από 70 και άνω.
Στο «στόχαστρο» οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ
Όπως μετέδωσε το Open, τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων εργαζομένων (και) στο ΕΚΑΒ προκαλούν… πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς ένας στους τέσσερις δεν έχει εμβολιαστεί.
Για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν υπάρχει μηχανισμός αναπλήρωσης, κάτι που βάζει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς είναι πολύ εξειδικευμένες οι γνώσεις και η εκπαίδευσή τους.
«Μασκοφόροι» ξανά
Οι αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία που οδηγούν και σε αύξηση των διασωληνωμένων έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε πρώτη φάση θα οδηγήσει στην επαναφορά της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάλλαξης Δέλτα.
«Το ένα άτομο μπορεί να μολύνει έξι άτομα … Το 75% των μεταδόσεων πραγματοποιείται πριν εμφανιστούν συμπτώματα», είπε ο Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, εκτίμησε ότι θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων στα αστικά κέντρα με την επιστροφή των αδειούχων στις βάσεις τους, ενώ πρόσθεσε για τα επικείμενα μέτρα: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ενταθεί ο εμβολιασμός. Τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση να πείσουν αυτούς που φοβούνται να πάνε να εμβολιαστούν. Αυτοί που έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, δύσκολα θα ανατρέψουν την απόφασή τους».