Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προωθήθηκε για διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία επισημαίνει πως η κυβέρνηση εξυπηρετεί με το νέο νομοθέτημα τα συμφέροντα των τραπεζικών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος των ευάλωτων πολιτών.
Οι δικηγόροι αναφέρουν πως η πιλοτικές δίκες από τον Άρειο Πάγο που θεσμοθετούνται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ενδέχεται να στερήσουν από τους πολίτες τη δυνατότητα προσφυγής σε περιπτώσεις τραπεζικών συμβάσεων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Σε ανακοίνωση της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει σχετικά:
«Το τεθέν σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ, παρά τις όποιες βελτιωτικές ρυθμίσεις του, δεν επιλύει τα προβλήματα, που αναδείχθηκαν από την εφαρμογή του ν. 4335/2015, διαιωνίζει το καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας και προκρίνει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της προστασίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και δη των πλέον ευάλωτων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εμμονή της Κυβέρνησης να εισάγει το θεσμό της πιλοτικής δίκης στις πολιτικές υποθέσεις.
Η πρόβλεψη της πιλοτικής δίκης, πέραν των ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονται ως προς τον διάχυτο δικαστικό έλεγχο, στερεί από τους πολίτες την κρίση και προστασία στους προβλεπόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας και στο ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι βέβαιο ότι θα υπαχθούν, κυρίως, υποθέσεις τραπεζικών συμβάσεων και δανείων, εργατικών διαφορών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών».
Οι δικηγόροι καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίσπευση των δικών που αφορούν τις υποθέσεις τραπεζών, fund και οικονομικά ισχυρών.
Αναφέρει σχετικά στην ανακοίνωση της:
«Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλά και για την τακτική της Κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση, εν μέσω θέρους, ένα τόσο κρίσιμο σχέδιο νόμου.
Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει ότι θα παρέμβει κατά τη διαδικασία της νομοθέτησης για την υιοθέτηση των προτάσεών της και την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της θα προχωρήσει σε στοχευμένου χαρακτήρα κινητοποιήσεις.
Προς τούτο, συγκαλείται η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στις 31.8.2021.
Είναι αδιανόητο σε μία περίοδο, όπου υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, η Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την επίσπευση μόνο των δικών που αφορούν σε υποθέσεις Τραπεζών, Funds, οικονομικά ισχυρών συσσωματώσεων και του ιδίου του Δημοσίου».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η Κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις των δικηγορικών συλλόγων που αφορούν ιδίως:
- Στην κατάργηση της αποκλειστικά έγγραφης διαδικασίας στην τακτική διαδικασία και τη δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.
- Στην επαναφορά του άρθρου 938 ΚΠολΔ στην μορφή που είχε πριν την ισχύ του ν. 4335/2015. Η διάταξη του άρθρου 938, ως προωθείται, παρέχει κόλουρη προστασία στους οφειλέτες αφού στερούνται, επί της ουσίας, του δικαιώματος αναστολής της εκτέλεσης επί κατάσχεσης ακινήτων, το οποίο προβλέπεται μόνο σε περίπτωση ασκήσεως ενδίκου μέσου. Και τούτο, σε μία εποχή ιδιαίτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια αυξημένης προστασίας των οικονομικά αδυνάτων και ευάλωτων πολιτών.
- Στην κατάργηση του αγωγόσημου στις αναγνωριστικές αγωγές
- Στη δυνατότητα άσκησης αναίρεσης κατά απόφασης επί ανακοπής κατά διαταγής πληρωμής.
- Σε διατάξεις, που αφορούν στην αναγκαστική εκτέλεση, όπως η εντολή προς εκτέλεση να υπογράφεται μόνο από δικηγόρο (927) και η δήλωση τρίτου, κατ’ άρθρο 985, να γίνεται στο Ειρηνοδικείο της περιφέρειας , όπου γίνεται η κατάσχεση.
Τέλος, ως προς τις μεταβατικές διατάξεις, η πρόβλεψη διαφορετικού χρόνου ισχύος σε πλειάδα διατάξεων δημιουργεί παράλληλα δικονομικά πλαίσια και κίνδυνο ανασφάλειας δικαίου.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα συνεδριάσει στις 31 Αυγούστου για να αποφασίσει την στάση της ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Διαβάστε στον πίνακα τις ισχύουσες διατάξεις, τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου, τις προτάσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων υπό την προεδρία του καθηγητή Κ. Καλαβρού, καθώς και τις διατάξεις του τεθέντος σε δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου:
pinakes_kpold_-_24.8.2021