Όλυμπος: Ελεύθερη για όλους -προς το παρόν- η πρόσβαση, μετά τη γενική κατακραυγή για το εισιτήριο των 6€

Τυχόν επιβολή τέλους δεν θα αφορά στους μόνιμους κατοίκους, ενώ για τους επισκέπτες θα είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που είδε το φως της δημοσιότητας

Must Read

Για μια ακόμη φορά τα social media έκαναν, ως φαίνεται, το «θαύμα» τους, με την κυβέρνηση να παίρνει, προς το παρόν(;), πίσω τα περί θέσπισης εισιτηρίου κόστους 6 ευρώ για όσους θέλουν να επισκεφθούν τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από πλήθος κόσμου.  

Ειδικότερα, κατόπιν συνάντησης του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ανακοινώθηκε ότι η συζήτηση αυτή είναι «εντελώς άκαιρη» και πως η τιμή του εισιτηρίου «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι της τάξης των 6 ευρώ».

Κατά την ενημέρωση του κου Χαρακόπουλου από τον υφυπουργό, ξεκαθαρίστηκε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και ότι τυχόν επιβολή τέλους δεν θα αφορά στους μόνιμους κατοίκους, ενώ για τους επισκέπτες θα είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε, επίσης, τα βήματα που έχουν γίνει με συστηματικό τρόπο σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο φάκελος, που εκπονείται σύμφωνα με τις Επιχειρησιακές Οδηγίες της UNESCO, εκτιμάται ότι θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, με την απάντηση να αναμένεται τον Ιανουάριο του 2023. Η υποψηφιότητα του Ολύμπου είχε «κατέβει» στην επιτροπή της UNESCO από το 2014, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ο φάκελος έτσι ώστε αυτός να κριθεί. Γι’ αυτό και ο Όλυμπος βρίσκεται στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων της χώρας, ως ένα μείγμα υπεραξίας φυσικού πλούτου και άυλης κληρονομιάς.

Εθνικό Πάρκο

Επίσης, με Προεδρικό Διάταγμα ορίζονται οι χρήσεις γης στον Όλυμπο και την περιοχή πέριξ αυτού, μια έκταση συνολικά 366.000 στρεμμάτων, με στόχο να προστατευθεί ο εθνικός δρυμός, ενώ ως Εθνικό Πάρκο ορίζεται η χερσαία και υδάτινη περιοχή του Ολύμπου που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων των δήμων Δίου Ολύμπου του Νομού Πιερίας, Ελασσόνας του Νομού Λάρισας και Κατερίνης του Νομού Πιερίας, ενώ, παράλληλα, εντός του εθνικού πάρκου οριοθετείται η Περιφερειακή Ζώνη αυτού που περιλαμβάνει τον Δήμο Ελασσόνας.

Το Προεδρικό Διάταγμα, εκτός από τις χρήσεις γης, ορίζει την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του Ολύμπου, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This