Διακίνηση παράτυπων μεταναστών- με ενδεχόμενη συμμετοχή ΜΚΟ- εμπόριο ναρκωτικών αλλά και όπλων είναι ορισμένες από τις… δραστηριότητες των «αλληλέγγυων» και «γνωστών- αγνώστων» στις εκατοντάδες καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας και δη στο «γκέτο» της πρωτεύουσας, τα Εξάρχεια, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και έχει στα χέρια της η Αστυνομία.
Όλα αυτά την ώρα που το νερό… τρέχει στο όνομα των ιδιοκτητών, που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στην ΕΥΔΑΠ και στη ΔΕΗ.
Το newsbreak.gr παρουσιάζει σήμερα τον χάρτη και τον πίνακα όλων των καταλήψεων στην Αττική, όπου οι κουκουλοφόροι λειτουργούν ανεξέλεγκτα, στις πλάτες των ανήμπορων ιδιοκτητών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «απειλές» και «ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες».
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΠΙΝΑΚΕΣ» ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
Καταλήψεις Δημοσίων Κτιρίων
- Στέκι ΒΟΞ (Θεμιστολέους και Αραχώβης) από το 2012
- Στέκι Λέλας Καραγιάννη (Λ. Καραγιάννη 37 Κυψέλη) από το 1988
- Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 15 Εξάρχεια) από το 2009
- Ζαίμη 11 Εξάρχεια από το 2009
- Πάρκο Ναυαρίνου (Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου) από το 2009
- Κατάληψη Βαλτετσίου 60 από το 2011
- Κατάληψη κτιρίου Καλλιδρομίου και Ζωσιμαδών – «Αρχείο 71», (Αυτόνομο εργαστήρι έκφρασης και αυτομόρφωσης) από το 2011
- Αυτοδιαχειριζόμενη Βιβλιοθήκη (διώροφο κτίριο Φυλής και Φερρών Πλ. Βικτωρίας) από το 2004
- Κατάληψη Θεάτρου Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδη 2) από το 2013
- Κατάληψη κτιρίου Πάτμου και Καραβία (Ευγενίου Καραβία 23 και Πάτμου Κάτω Πατήσια) από το 1998
- Κατάληψη Πάρκου Ανάληψης-Βύρωνας από το 2014
- Κατάληψη Κτιρίου πρώην ΠΙΚΠΑ (Ευγ. Αντωνιάδου 29 Άνω Πετράλωνα) από το 2009
- Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου (Καρυάτιδος 166 Πλ. Δέγλερη) από το 1990
- Αυτοδιαχειριζόμενος «Αγρός Καματερού» (Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Αντώνης Τρίτσης»-Ίλιον) από το 2009
- «Πριάμου» (Πριάμου και Ασκληπιού-Ίλιον) από το 2008
- Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος-Βοτανικός Κήπος (Πλ. Αγίου Δημητρίου-Πετρούπολη) από το 2009
- Στέκι «Σινιάλο» (Θεσσαλονίκης και Καποδιστρίου 122-Αιγάλεω) από το 2010
- Κατάληψη «Παπουτσάδικο» (Δαβάκη 20-Χαϊδάρι) από το 2011
- Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Ιστός» (Κουμουνδούρου 5 και Νικομηδείας-Χαϊδάρι) από το 2012
- Κατάληψη «Πραπόπουλου» (Προφήτου Ηλία 49 και Ακακιών 2 απέναντι από την είσοδο του Θεάτρου Ρεματιάς-Χαλάνδρι) από το 2006
- Κατάληψη «Στρούγκια» (Λ. Δεκελείας 116-Νέα Φιλαδέλφεια) από το 2009
- Κατάληψη Ματρόζου 45 (Ματρόζου 45-Κουκάκι) από το 2017
- Κατάληψη Στέγης Αγώνα (Παναιτωλίου 21-Κουκάκι)
Καταλήψεις Ιδιωτικών Χώρων
- Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων (Νάξου 75 και Κρασσά) από το 1996
- Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου (Κύπρου 43 Βύρωνας) από το 2012
- Κατάληψη Έπαυλη Κούβελου (Διονύσου και Σόλωνος-Μαρούσι) από το 2010
- Κατάληψη Φιλολάου 99
- Κατάληψη Ζαΐμη 15 και Τοσίτσα 3
- Κατάληψη Ειρήνης Αθηναίας 5
Καταλήψεις Δημόσιο-Ιδιώτες
- Κατάληψη Προσφυγικών Κτιρίων Αμπελοκήπων (Τριχωνίδος και Κουζή-Αμπελόκηποι) από το 2013
Καταλήψεις Άγνωστο Ιδιοκτησιακό Καθεστώς
- Κατάληψη Τσαμαδού 32
- Κατάληψη Αρβάλη 3-Κουκάκι
Καταλήψεις για Φιλοξενία Προσφύγων
- Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών (Νοταρά 26 Εξάρχεια) από το 2015
- Κατάληψη Δερβενίων 56 Εξάρχεια από το 2015
- Κατάληψη Καποδιστρίου και Κάνιγγος 22 Εξάρχεια από το 2016
- Κατάληψη Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά Εξάρχεια (5οΛύκειο Αθηνών) από το 2016
- Κατάληψη Θεμιστοκλέους 58 από το 2016
- Κατάληψη κτιρίου Ζ. Πηγής 119ααπό το 2016
- Κατάληψη κτιρίου Μεθώνης 52 Εξάρχεια από το 2016
- Κατάληψη Αχαρνών και Σουρμελή από το 2016
- Κατάληψη Ξενοδοχείου «ΟΝΕΙΡΟ» (Σπ. Τρικούπη 57) από το 2016
- Κατάληψη Αραχώβης 44 Εξάρχεια από το 2016 (2016),,
- Κατάληψη Αχαρνών 22 από το 2016.
Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στο άβατο της Αθήνας
Πριν από το χθεσινό «ντου» της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια, είχαν προηγηθεί κι άλλες επιχειρήσεις σε κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη.
Στις 11 Απριλίου η ΕΛ.ΑΣ. σε μία οργανωμένη επιχείρηση των ΜΑΤ και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής- με τη συνδρομή πάνοπλων ανδρών της ομάδας ΟΠΚΕ- εισβάλλουν σε δύο υπό κατάληψη κτίρια στην οδό Τζαβέλλα.
Σε αυτά είχε βρει… στέγη μια Ελληνοαυστραλέζα, η οποία στις αρχές Απριλίου είχε ξεφύγει μέσα από τα χέρια ανδρών του Λιμενικού, που πραγματοποίησαν αντίστοιχη επιχείρηση, καθώς δέχτηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους με καλάσνικοφ.
Εκείνο το διάστημα αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ήταν σε εξέλιξη εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το εάν δραστηριοποιούταν εκεί «ομάδα» που συμμετείχε σε διακίνηση μεταναστών, ωστόσο αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ.
Επτά μέρες αργότερα (σ.σ. στις 18 Απριλίου) πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες επιχειρήσεις σε υπό κατάληψη κτίρια στην οδό Μπουμπουλίνας και στην Ζωοδόχου Πηγής, ενώ παράλληλα ερευνήθηκε και οικία για υπόθεση ναρκωτικών.
Εκμεταλλεύονται το άσυλο
Όπως ανέφεραν τότε αστυνομικές πηγές, το πρώτο από τα δύο κτίρια ήταν… κάποτε παράρτημα του υπουργείου Πολιτισμού και τελούσε υπό κατάληψη εδώ και 3 χρόνια, ενώ το δεύτερο κτίριο το είχαν καταλάβει αντειξουσιαστές από τις 21 Απριλίου του 2014. Η αστυνομία προχωράει σε εκατοντάδες προσαγωγές και αρκετές συλλήψεις ατόμων.
Οι επιχειρήσεις που έγιναν από την αστυνομία- παρά το γεγονός πως κρίνονται θετικά από τη βάση της ΕΛ.ΑΣ. και καταδεικνύουν πως όταν υπάρχει βούληση όλα γίνονται- μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς υπάρχουν δεκάδες κατειλημμένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.
Σε έναν από τους δρόμους, όπου οδηγεί πάνω στην πλατεία Εξαρχείων, την οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη υπάρχουν τρεις καταλήψεις αντιεξουσιαστών.
Αντίστοιχα, κατειλημμένα κτίρια υπάρχουν στη Ναυάρχου Νοταρά, στην Μπουμπουλίνας, στην Στουρνάρη, στη Θεμιστοκλέους αλλά και στην Καλλιδρομίου (σε αυτό που έγινε χθες επιχείρηση). Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές φαίνεται πως εκμεταλλεύονται αρκετά καλά το άσυλο που τους παρέχουν οι πανεπιστημιακοί χώροι.
Ειδικότερα, εδώ και πολλά χρόνια, υπό κατάληψη παραμένει κτίριο μέσω στο κτίριο Γκίνη, επί της οδού Στουρνάρη, στο Πολυτεχνείο, όπως επίσημα και κτίριο της σχολής χημικών Μηχανικών. Υπό κατάληψη είναι και τρία κτίρια που βρίσκονται πιο μακριά από τα Εξάρχεια.
Ο λόγος για τις καταλήψεις στην Αχαρνών (σ.σ. στο νούμερο 22 αλλά και στη συμβολή με την οδό Σουρμέλη). Επιπρόσθετα, υπάρχουν «ενεργές» καταλήψεις αντιεξουσιαστών στην Αραχώβης, στην Τσαμαδού, στη Ζαΐμη, στη Ζωοδόχου Πηγής και στην οδό Ερεσού.
Οι απειλές για να μην… μιλήσουν.
«Όταν μπήκα μέσα στο κτίριο που είχαν καταλάβει κουκουλοφόροι και αλληλλέγγυοι βρήκα ένα χάος. Αρχικά να σας πω ότι κλήθηκα να πληρώσω λογαριασμούς του νερού που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Δεύτερον, σε αρκετά σημεία το κτίριό μου έχει υποστεί φθορές.
Από τα λεγόμενα των γειτόνων γνωρίζω πως γινόταν εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στον χώρο μου. Σε αυτόν είχαν συμμετοχή και αρκετές ΜΚΟ», δήλωσε στο newsbreak ένας από τους ιδιοκτήτες κτιρίου που ήταν υπό κατάληψη κατά το παρελθόν και δέχτηκε να μας μιλήσει υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
Πριν από ένα χρόνο, αγανακτισμένος, αποφάσισε να πάει στο κτίριο του και να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Όταν το πλησίασε είδε ένα άτομο έξω από αυτό.
«Ήταν ένας άνδρας, ο οποίος έκανε face- control. Του είπα ότι είμαι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και φώναξε άλλα άτομα από το εσωτερικό του. Βγήκαν πέντε άτομα με μαύρα ρούχα από μέσα και άρχισαν να μου φωνάζουν. Μου ζήτησαν να φύγω και να μην μιλήσω στην αστυνομία. Με είχαν απειλήσει και εμένα και άλλους αρκετές φορές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ιδιοκτήτης.
Πως εκκενώνεται μία κατάληψη…
Τα υπό κατάληψη κτίρια ανήκουν είτε σε ιδιώτες ή στο κράτος και για να εκκενωθούν απαιτείται μήνυση κατά αγνώστων για παράνομη κατάληψη χώρου.
Σε αυτή την περίπτωση η ΕΛ.ΑΣ. μετά από εντολή Εισαγγελέα εισβάλλει στα κτίρια και τα εκκενώνει, κάνοντας παράλληλα έρευνες σε μία προσπάθεια να διαπιστωθεί το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων που ενδέχεται να γινόταν στο εσωτερικό τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ιδιοκτητών, η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και απαιτεί αρκετές συναντήσεις και μηνύσεις, ούτως ώστε να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός.