«Μίλησαν» οι ηλεκτρονικές συσκευές των δύο κατηγορουμένων για την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας προς όφελος της Τουρκία, ενός 35χρονος γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο κι ενός 52χρονου, πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ». Η προσωρινή τους κράτηση έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2021.
Διαβιβάστηκε από χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου από την τακτική ανακρίτρια Ρόδου, η ογκώδης δικογραφία.
Οι δύο κατάσκοποι, κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.
Κρίθηκαν την 21η Δεκεμβρίου 2020 το βράδυ, προσωρινά κρατούμενοι, μετά την απολογία τους.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα η «δημοκρατική», στην 122σέλιδη πραγματογνωμοσύνη (έκθεση ανάλυσης δεδομένων) του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, περιλαμβάνονται 54 κρίσιμες για την υπόθεση φωτογραφίες, που ανακτήθηκαν από τις ηλεκτρονικές συσκευές που κατασχέθηκαν από τους δύο κατηγορούμενους.
Ελέγχθηκαν 10 κινητά τηλέφωνα εκ των οποίων τα 8 κατασχέθηκαν από τον πρώην γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο.
Έχουν καταγραφεί, ειδικότερα, οι κεραίες που ενεργοποιήθηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα και είναι πλέον γνωστή η τοποθεσία που ευρίσκοντο και οι δύο κατηγορούμενοι στο διάστημα που ελέγχθηκε ως και το σύνολο των κινητών και σταθερών τηλεφώνων με τα οποία επικοινώνησαν.
Έχουν καταγραφεί όλες οι ενεργοποιήσεις κεραιών στο Καστελόριζο από δύο κινητά τηλέφωνα που έχουν κατασχεθεί και η συχνότητα όσο και το διάστημα που κατεγράφησαν έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ταυτόχρονα κατεγράφησαν οι διαδικτυακές επαφές, ανά τηλεφωνική συσκευή,ανά εφαρμογή και τύπο διαδικτυακής συνομιλίας (Messenger, Whatsaap, Viber), για το χρονικό διάστημα (Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2020), των επικοινωνιών που είχαν μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι όσο και οι εικόνες που βρέθηκαν στις συσκευές που κατασχέθηκαν.
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μεταξύ των φωτογραφιών που ανακτήθηκαν συγκαταλέγεται και ένα screen shot από ανάρτηση που είχε κάνει στα social media σε άγνωστο χρόνο ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που υπηρετεί σε καίρια πόστα στην Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου στο οποίο απεικονίζεται χωρίς σχόλια ένα σκάφος του Λιμενικού σώματος αγκυροβολημένο σε άγνωστο σημείο.
Κατέστη έτσι σαφές ότι στο πλαίσιο της δράσης τους παρακολουθούντο και επιτελείς διωκτικών αρχών και υπηρεσιών και κατεγράφετο η δράση τους ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύεται η «ελαφρότητα» με την οποία αντιμετωπίζουν στην χρήση τους τα social media ακόμη και αξιωματικοί.
Από το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο του 52χρονου προκύπτει ότι επισκεπτόταν την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού και προέβαινε σε καταγραφή των χαρακτηριστικών του στόλου, όπως παρουσιάζεται εκεί, προκειμένου να προβαίνει σε αντιπαραβολή με τα όσα είχε καταγράψει ο ίδιος!
Βρέθηκε πλήθος μεταξύ τους συνομιλιών με μηνύματα στα τούρκικα κυρίως, σε διάφορες εφαρμογές επικοινωνίας. Βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίου της Frontex στο κινητό τηλέφωνο που ανήκει στον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου.