Προσωρινή διαταγή, με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, κατόπιν αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εκτελεστές της «τελευταίας» επιθυμίας του εκλιπόντα να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.
Η συζήτηση των εν λόγω ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε από το δικαστήριο για τη Δευτέρα, με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη να ζητά η ταφή του να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας. Σύμφωνα, πάντως, με άρθρο 15 του νόμου 4368/2016 μπορεί κάποιος να ορίσει όλες τις λεπτομέρειες της κηδείας του (τόπο, τύπο, κλπ.), αρκεί να υπογράψει σχετική συμβολαιογραφική πράξη.
Κάπως έτσι φτάνουμε στην επιστολή που δόθηκε νωρίτερα στο φως της δημοσιότητας, την οποία και έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης στις 5 Φεβρουαρίου του 2013 στον τότε Δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη, στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα η επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων, τόπο καταγωγής του, και περιοχή, στο νεκροταφείο της οποίας βρίσκονται οι γονείς και ο αδερφός του.
Όπως γίνεται προφανές από τη συγκεκριμένη επιστολή, ο αείμνηστος καλλιτέχνης είχε φροντίσει να αναθέσει σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του όλα τα διαδικαστικά γύρω από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του, έχοντας προβλέψει, στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο, αρκετές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία του, έχοντας συνάψει και το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό!
Γνώριζε ήδη από τότε
Προφανώς, ο Μίκης γνώριζε ήδη από τότε πως η οικογένεια του (θα) είχε αντίθετη γνώμη για τον τόπο ταφής του, με την κόρη του, Μαργαρίτα, να είναι, κυρίως, εκείνη που έχει εκφράσει την επιθυμία η ταφή του να γίνει στο Βραχάτι.
Σύμφωνα, εξάλλου, με το Zarpanews, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει από τον κ. Σκουλάκη να μεταβιβάσει την επιθυμία του στον διάδοχό του, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν ήταν δήμαρχος όταν θα έφευγε από τη ζωή, όπως αποκάλυψε το μεσημέρι της Παρασκευής ο νυν δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδράκης.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: