Είτε χρηματοδότησε τον καταδικασθέντα για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης Ευθύμιο Γιαννουσάκη με το «Noor 1», είτε έκανε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, τα ίχνη των οποίων ήθελε να κρύψει, μεταφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά στον μετέπειτα κατάδικο ως ναρκέμπορο.
Αυτό εκτιμούν κύκλοι της ναυτιλιακής κοινότητας της Ακτής Μιαούλη με αφορμή τη διαφωνία του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου με τον Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου ο οποίος ζητά να γίνουν νέες ανακριτικές πράξεις για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη στην χρηματοδότηση της μεταφοράς του φορτίου του «λευκού θανάτου».
Ο εμπειρότατος εισαγγελέας τον οποίο επέλεξε ο Άρειος Πάγος με ψήφους 11-0 για τη θέση του εντεταλμένου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα για την διερεύνηση ευρω-απατών, διαπίστωσε ροή χρημάτων από εταιρείες συμφερόντων και συνεργατών του Βαγγέλη Μαρινάκη που δεν δικαιολογείται.
Για το λόγο αυτό ζητά από την Οικονομική Αστυνομία να διερευνήσει αν έγιναν οι πετρελεύσεις για τις οποίες εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μεταφέρθηκαν στο Ντουμπάι και την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη που καταδικάστηκε στη συνέχεια σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης στην Ευρώπη με το «Noor 1».
Οι μεταφορές χρημάτων έγιναν από εταιρείες του Βαγγέλη Μαρινάκη, του επί σειρά ετών δικηγόρου του αλλά και την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Capital, αν και δεν είχαν κανένα συμφωνητικό ή σύμβαση με την εταιρεία του Γιαννουσάκη.
Οι αιτιάσεις τους πως επρόκειτο για υπαρκτές πετρελεύσεις, δεν αρκούν.
Πολλές από αυτές δεν αφορούσαν την εταιρεία του Γιαννουσάκη, αλλά την Horizon όπου κατά διαβολική σύμπτωση εργαζόταν ο επίσης καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης Γιώργος Μπουρδούβαλης.
Γιατί χρησιμοποιήθηκε μία τρίτη εταιρεία;
Ναυτιλιακοί κύκλοι στον Πειραιά λένε στο newsbreak.gr πως πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία, ανεξάρτητα από το αν ο Β. Μαρινάκης εμπλέκεται στην χρηματοδότηση της μεταφοράς των ναρκωτικών.
Δεν μπορεί οποιαδήποτε ναυτιλιακή εταιρεία να διακινεί μεγάλα χρηματικά ποσά από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, δίχως κανένα παραστατικό.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Την ίδια ημέρα που 622.000 δολάρια έφευγαν από τον Πειραιά για το Ντουμπάι για υποτιθέμενες επισκευές και έξοδα πλοίων της εταιρείας, ο τότε νόμιμος εκπρόσωπος της Capital συγκατηγορούμενος του Μαρινάκη, Νίκος Συντυχάκης, επέστρεφε με 622.000 ευρώ από το Ντουμπάι στην Ελλάδα.
Συνελήφθη με τα χρήματα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και πλήρωσε πρόστιμο 150.000 ευρώ, ενώ αν τα χρήματα θα επέστρεφαν μέσω τραπέζης θα κατέβαλε μόλις 150 ευρώ στην τράπεζα για το έμβασμα…
Τα ερωτήματα που τίθενται εύλογα:
- Γιατί χρηματοδοτούσαν τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη χωρίς συμβόλαια και συμφωνητικά;
- Αν ήταν νόμιμες οι συναλλαγές γιατί δεν είχαν εκδώσει τα αντίστοιχα παραστατικά πετρελεύσεων προς την εταιρεία του Γιαννουσάκη;
Εκτός και αν τα χρήματα αυτά προορίζονταν για άλλες δραστηριότητες και δη έκνομες…
- Γιατί δόθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από εταιρείες του δικηγόρου του Μαρινάκη που δεν δραστηριοποιούνταν στις πετρελεύσεις;
- Γιατί εταιρεία συμφερόντων του Μαρινάκη χρησιμοποίησε την εταιρεία του Γιαννουσάκη και δεν χρησιμοποίησε την εταιρεία Energy που ανήκει στον ίδιο το Μαρινάκη και κάνει αντίστοιχες ναυτιλιακές εργασίες; Έχει λογική; Εκτός και αν ούτως ή άλλως ήθελε να δώσει τα χρήματα στον μετέπειτα καταδικασθέντα για τη μεταφορά των ναρκωτικών.
- Γιατί η εταιρεία του Μαρινάκη έστειλε 622.000 δολάρια από τον Πειραιά στο Ντουμπάι για υποτιθέμενες επισκευές και αυθημερόν τα χρήματα αυτά επέστρεψαν στην Ελλάδα; Μήπως πρόκειται για καραμπινάτο «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» ή για χρήματα που προορίζονται για άλλες έκνομες πράξεις;
Για όλα τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Οδυσσέας Τσορμπατζογλου ζητά συμπληρωματική ανάκριση για την εμπλοκή του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του με τον καταδικασθέντα για τους 2,1 τόνους ηρωίνης Ευθ. Γιαννουσάκη.
Όμως ο Ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννης Πετρόπουλος διαφωνεί. Θεωρεί πως δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος των κατηγορουμένων και ζητά να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο.
Ας σημειωθεί πως ο κ. Πετρόπουλος από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από τη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιρικός εισαγγελέας και υπήρχαν σχόλια ότι είναι Ολυμπιακός.
Εξάλλου, υπέβαλε τρία αιτήματα για τη μετάθεσή του από τον Πειραιά. Μάλιστα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να υλοποιηθεί η μετάθεση του στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας όπως επιθυμεί.
Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση είχε μετατεθεί η πρώτη ανακρίτρια που χειριζόταν την υπόθεση (Ευαγγελία Αφουξενίδου), ενώ η δεύτερη (Ιωάννα Μάντακα) παραιτήθηκε και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες…
Απομένει να μάθουμε τι θα κάνει το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά:
Θα ζητήσει να γίνουν συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις όπως ζητάει ο εμπειρότατος Εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου ή θα θέσει τη δικογραφία στο αρχείο όπως επιθυμεί ο ανακριτής Ι. Πετρόπουλος;
Η ναυτιλιακή κοινότητα του Πειραιά αναμένει με ενδιαφέρον την απόφαση των δικαστών.
Βλέπετε αν δεν συνεχιστεί η έρευνα για τον Β. Μαρινάκη και γίνει δεκτό το σκεπτικό του ανακριτή, τότε ο οποιοσδήποτε εφοπλιστής και ναυτιλιακή εταιρεία μπορεί να διακινεί χρήματα χωρίς συμφωνητικά και να τα επιστρέφει στην Ελλάδα, δίχως κανένα έλεγχο.
Έχει λογική;
Εκτός και αν η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «φορολογικό παράδεισο» ή «ξέφραγο αμπέλι» αλά Κολομβία…