Επιβραβεύτηκε και μετατέθηκε στην Χαλκίδα όπως επιθυμούσε, ο Ανακριτής Διαφθοράς Ιωάννης Πετρόπουλος ο οποίος είχε κρίνει πως πρέπει να πάει στο αρχείο η δικογραφία που αφορά τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτες του, ως προς την τυχόν εμπλοκή τους στη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».
Ο κ. Πετρόπουλος είχε μετατεθεί από τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα και από τον περασμένο Ιούνιο στην Χαλκίδα, μετά από σχετικά αιτήματα του. Όμως επί οκτώ μήνες η μετάθεση δεν υλοποιούνταν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και είχε ολοκληρώσει από τον περασμένο Ιανουάριο την υπόθεση για τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες του φορτίου του «λευκού θανάτου». Όπως είχε γράψει το newsbreak.gr, αν και δεν είχε καμία άλλη εκκρεμή δικογραφία να διεκπεραιώσει, δεν υλοποιούνταν η μετάθεση του. Είναι άγνωστο αν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου δεν προωθούσαν τη μετάθεση που είχε αποφασίσει ο Άρειος Πάγος, ή αν το ΦΕΚ της μετάθεσης «σκόνταφτε» στην υπογραφή της από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Υπήρχε σκοπιμότητα; Από τότε κύκλοι επισήμαιναν πως ενδεχομένως κάποιοι να ήθελαν να παραμείνει στον Πειραιά ο κ. Πετρόπουλος μέχρι να σιγουρευτούν πως η υπόθεση Μαρινάκη θα πάει στο αρχείο, όπως είχε κρίνει ο Ανακριτής.
Ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου ο οποίος χειρίστηκε τη δικογραφία, έκρινε στις αρχές Ιουνίου πως θα πρέπει να γίνει συμπληρωματική ανάκριση, ζητώντας από την Οικονομική Αστυνομία και την αμερικανική υπηρεσία Homeland Security να εξετάσουν εξονυχιστικά αν δικαιολογούνται τα εμβάσματα ύψους 4.000.000 ευρώ που εστάλησαν από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, συνεργάτες του και την MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του μετέπειτα καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1», Ευθύμιου Γιαννουσάκη. Όμως ο κ. Πετρόπουλος, που παρέμενε στη θέση του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά, διαφώνησε επιμένοντας ότι η δικογραφία έπρεπε να πάει στο αρχείο.
Η διαφωνία ήταν η τελευταία του πράξη ως Ανακριτής, καθώς πριν από λίγα 24ωρα πήρε τελικά το χαρτί της μετάθεσης στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας κατόπιν δικού του αιτήματος. Η πολύκροτη δικογραφία βρίσκεται πλέον στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, που θα κρίνει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα και θα αποφασίσει αν θα διαταχθεί συμπληρωματική ανάκριση ή θα οδηγηθεί στο αρχείο.
Οι τρεις δικαστές θα κρίνουν αν θα πρέπει να διαλευκανθούν ορισμένα περίεργα σημεία της υπόθεσης, όπως για ποιο λόγο ο Β. Μαρινάκης και συνεργάτες του χρηματοδοτούσαν τον Ευθ. Γιαννουσάκη, αν και δεν υπήρχε μεταξύ τους κάποιο συμβόλαιο ή συμφωνητικό για πετρελεύσεις και παρά το γεγονός ότι ο κ. Μαρινάκης διέθετε άλλη εταιρεία συμφερόντων του με παραπλήσιες δραστηριότητες, όπως επισημαίνει ο Εισαγγελέας Οδ. Τσορμπατζόγλου…