Σε θρίλερ εξελίσσεται η φημολογία για κατασκευή κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Λήμνο. Από την περασμένη Τρίτη που κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ένας ντόπιος security έβαλε αγγελία για λογαριασμό μίας ΜΚΟ, το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου αναστατώθηκε. Η δημοτική Αρχή αναζήτησε απαντήσεις από τους αρμοδίους…
- Από την Βασιλική Πολύζου
Σημαντικό κομμάτι του ντόπιου πληθυσμού συσπειρώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων κόντρα σε κάθε σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων ή μεταναστών σε μία από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές της χώρας. Η αρχική έκπληξη μετατράπηκε σε αγωνία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έγινε οργή, αν και δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία, παρά μόνο σενάρια που διακινούνταν από στόμα σε στόμα και από… τοίχο σε τοίχο των διαδικτυακών λογαριασμών που διατηρούν και χιλιάδες Λημνιοί.
Η σύγχυση έγινε αντιληπτή στην αναζήτηση των περιοχών στις οποίες είτε υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις, οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε δομή μεταναστών, είτε εντοπίζονται χώροι όπου δύναται να κατασκευαστούν τα απαραίτητα κτήρια. Αρχικά ακούστηκε ότι στόχος της ΜΚΟ ήταν το Πεδινό. Ακολούθησε η Κούταλη. Έπειτα διέρρευσε ότι εξεταζόταν η προοπτική ενός χώρου μετά την 130 Πτέρυγα Μάχης.
Οργή Μαρινάκη και προειδοποιήσεις
Όσο αυξάνονταν οι πληροφορίες, τόσο γιγαντωνόταν και η ένταση του κόσμου, με τον δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα μέσω της «δημοκρατίας» προς κάθε κατεύθυνση. «Με δήμαρχο τον Μαρινάκη δεν θα γίνουν οργανωμένες μεταφορές και εγκαταστάσεις προσφύγων ή μεταναστών στη Λήμνο», ξεκαθάρισε. Ο τόνος της φωνής, απόλυτος. Δείγμα ότι δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη στο μυαλό του.
Μας το επιβεβαίωσε με την επόμενη φράση του. «Δεν λέμε ότι είναι ανεπιθύμητος κάποιος πρόσφυγας ή ένας μετανάστης, εάν έρθει αυτοβούλως στο νησί μας, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που αναφέρουν οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες. Αλλά υποχρεωτική και οργανωμένη μετεγκατάσταση δεν πρόκειται να τη δεχθούμε. Αν επιχειρήσουν να κάνουν ό,τι και στη δυτική Λέσβο με τα ΜΑΤ, να ξέρουν ότι στη Λήμνο θα βρουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και θα δουν χειρότερες αντιδράσεις. Δεν θα πιστεύουν αυτά που θα γίνουν», μας εξήγησε ο δήμαρχος, ο οποίος έδειξε να ηρεμεί κάπως, όταν μίλησε με τον Ευάγγελο Κωνσταντίνου. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συζήτησης διευκρινίστηκε από τον συνεργάτη του Νότη Μηταράκη ότι «δεν υφίσταται θέμα για δημιουργία δομής στη Λήμνο». Η διαβεβαίωση μείωσε τους προβληματισμούς του Δημήτρη Μαρινάκη, αλλά δεν τους διέγραψε. Θεωρεί, άλλωστε, ότι, αν όντως υφίσταται κάποιο σχέδιο από ΜΚΟ, τότε έχουν συμπλεύσει μαζί της και ορισμένοι Λημνιοί. Ελάχιστοι κατά την άποψή του. Γι’ αυτό, άλλωστε, έστειλε μήνυμα και προς αυτούς.
«Αν υπάρχουν σοβαρή κυβέρνηση και σοβαρό υπουργείο, θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια δίχως να συζητήσουν με την τοπική κοινωνία. Με τη δημοτική Αρχή. Με τους κατοίκους του νησιού. Άρα, θα πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους οποιαδήποτε σκέψη για δομή στη Λήμνο. Έστω και αν έχουν βρει πρόθυμους κάποιους λιγοστούς κατοίκους, οι οποίοι ενδεχομένως να υπολογίζουν ότι μπορούν να βγάλουν έξτρα χρήματα, ίσως και μαύρα, διότι όλοι ξέρουμε τι φαγοπότι υπάρχει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», συμπληρώνει.
Το φαγοπότι των λίγων και τα ψίχουλα του λαού
Οι ενστάσεις που υποβάλλει ο δήμαρχος της Λήμνου δεν στηρίζονται σε πατριωτικές κορόνες. Φυσικά και αγαπάει τον τόπο του. Γι’ αυτό, άλλωστε, γύρισε στο νησί του όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και, όπως λέει, «εδώ θα ζήσω κι εδώ θα καταλήξω». Οι ενστάσεις του σχετίζονται με την αδυναμία της Λήμνου να συντηρήσει μία μεγάλη δομή προσφύγων και μεταναστών. Καταθέτει, μάλιστα, και επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο.
«Πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι όταν τους πηγαίνεις σε έναν τόπο στον οποίο οι δουλειές δεν φτάνουν για τους ντόπιους; Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιλέγουν να ζήσουν όπου θεωρούν ότι μπορούν να βρουν καλύτερες συνθήκες. Εδώ τι θα κάνουν; Πού θα δουλέψουν; Σε χωράφια; Υπάρχουν; Καλά καλά δεν φτάνουν για τους συμπολίτες μου. Κάποιοι ζουν λες και βρίσκονται σε αγρανάπαυση. Με τι θα ασχοληθούν οι ξένοι; Όλη αυτή η ιστορία δημιουργείται από κάποιους που ενδεχομένως ονειρεύονταν ένα φαγοπότι σαν κι εκείνο που έγινε και μας οδηγήσει στα Μνημόνια. Τότε που είπε ο Πάγκαλος “μαζί τα φάγαμε”, αλλά τα έφαγαν λίγοι και άφησαν στον λαό τα ψίχουλα για να τον ξεγελάσουν. Εμείς στη Λήμνο, λοιπόν, δεν θα επιτρέψουμε να εκδηλωθεί ανάλογο φαινόμενο και στο νησί μας…», ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Μαρινάκης και επίσης στάθηκε και σε κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι στην Ελλάδα έχουν παραμείνει μόνο κάποιοι ηλικιωμένοι πρόσφυγες, αλλά και νέοι ασυνόδευτοι 17-24 ετών, που δεν έχουν κάποια γνώση της παραγωγικής διαδικασίας.
«Οι επιστήμονες και τα στελέχη των ξένων εταιριών από τη Συρία έφυγαν κατευθείαν για τη Γερμανία ή τη Σουηδία. Ακόμα και όσοι πέρασαν από την Ελλάδα τούς δόθηκε η δυνατότητα να μετακινηθούν στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη», μας εξήγησε.
Τα σκληρά μηνύματα προς τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ
Η αποφασιστικότητα των κατοίκων, όπως προαναφέραμε, έχει γίνει αντιληπτή και στα κοινωνικά δίκτυα. Από εκεί στέλνονται ακόμα πιο σκληρά μηνύματα και προς τις ΜΚΟ, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Με το επιχείρημα ότι η Λήμνος αποτελεί και μία από τις ευαίσθητες περιοχές της χώρας.
Ήταν, άλλωστε, το πρώτο νησί για το οποίο έθεσαν οι Τούρκοι ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης. Αλλά και το πρώτο ελληνικό έδαφος που θα συναντούσε ο στόλος της Άγκυρας, εάν έβγαινε το 1986 από τα Δαρδανέλια για να συνοδεύσει το «Σισμίκ» στις θαλάσσιες έρευνες, οι οποίες ακυρώθηκαν έπειτα από το ελληνικό τελεσίγραφο.
Οι στρατιωτικές μονάδες, βέβαια, έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες 10ετίες. Όπως, βέβαια, και ο αριθμός των οπλιτών που κάποτε ανερχόταν σε πενταψήφιο νούμερο. Αλλά ακόμα παραμένει ένα νησί με έντονη κινητικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και προφανώς μία δομή φιλοξενίας να προκαλούσε προβλήματα.
Ίσως να ήταν κι αυτός ο λόγος για τον οποίο έφευγαν άμεσα από τη Λήμνο όσοι κατάφερναν και έφταναν στις ακτές του νησιού ή περισυλλέγονταν από το Λιμενικό Σώμα ή από άλλες υπηρεσίες. Άρα, κάθε σκέψη για δημιουργία δομής στο νησί του Ηφαίστου είναι απαγορευτική. Κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από τη Λήμνο…