Τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν οι μαζικές αναστολές συμβάσεων εργασίας των υγειονομικών στα ήδη υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία ήρθε να επιβεβαιώσει η νέα καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, που υποστηρίζει πως ένας 51χρονος έχασε τη ζωή του λόγω της έλλειψης καρδιολόγου στο Νοσοκομείο της Άμφισσας.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι έως την 1η Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο διέθετε δύο καρδιολόγους, όμως ο ένας εξ αυτών έχει τεθεί σε αναστολή επειδή είχε αρνηθεί να εμβολιαστεί. Αποτέλεσμα, είναι τις μισές ημέρες του μήνα το νοσοκομείο που καλύπτει όλο τον νομό να μη διαθέτει καρδιολόγο.
«Σήμερα (χθες) το πρωί το ΕΚΑΒ μετέφερε στο Νοσοκομείο της Αμφισσας έναν 51χρονο με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Πιθανόν να ήταν ήδη νεκρός. Στα Επείγοντα προσήλθαν αναισθησιολόγος γιατρός και άλλοι συνάδελφοι, οι οποίοι του έκαναν ΚΑΡΠΑ χωρίς αποτέλεσμα» ανέφερε στην καταγγελία του ο Μιχάλης Γιαννάκος. Ομως στο νοσοκομείο εκείνη την ώρα δεν υπήρχε καρδιολόγος, καθώς ο ένας εκ των δύο βγήκε σε αναστολή επειδή ήταν ανεμβολίαστος και το νοσοκομείο είναι ακάλυπτο τις μισές ημέρες του μήνα. Οπως αναφέρει, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, «τραγική ειρωνεία είναι ότι ο ασθενής ήταν από την Ερατεινή, που είναι σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση από τα Νοσοκομεία των Πατρών. Εάν γνώριζε το ΕΚΑΒ ότι δεν έχει καρδιολόγο η Αμφισσα, μπορεί να τον διεκόμιζε στην Πάτρα και να είχε καλύτερη τύχη».
Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός
Βάσει της καταγγελίας του κ. Γιαννάκου, προκύπτουν τρία καίρια ζητήματα. Το πρώτο είναι το ζήτημα των αναστολών και το κατά πόσο έχει επηρεάσει τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Το δεύτερο είναι ότι, ακόμα και σήμερα, τα στελέχη της δημόσιας υγείας δεν γνωρίζουν τι κενά έχουν δημιουργηθεί στο σύστημα και το τρίτο και βασικότερο ότι δεν υπάρχει κανένας συντονισμός. Και η ευθύνη αυτή βαραίνει αποκλειστικά όσους αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας να αποδυναμώσουν το σύστημα υγείας.
Ο κ. Γιαννάκος στηλιτεύει την πολιτική του υπουργείου Υγείας, καταλήγει να διερωτάται αν θα ήταν προτιμότερο να δουλεύει ο ανεμβολίαστος γιατρός με μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και να ήταν στο νοσοκομείο ώστε να προσπαθήσει να σώσει τον ασθενή ή αν είναι καλύτερα που τέθηκε σε αναστολή, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να πεθάνει αβοήθητος.
Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος κάλεσε τους αρμοδίους για το χάος στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και όσους στήριξαν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας να δώσουν απαντήσεις στους συγγενείς του 51χρονου και ζήτησε ακόμη μια φορά να γυρίσουν πίσω αμέσως οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή.
«Με δύο τεστ την εβδομάδα και μέτρα προστασίας δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς από τους ελάχιστους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Τώρα το γύρισαν και λένε ότι με 75% και 80% ένας επαγγελματικός κλάδος είναι καλυμμένος. Τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς με κλάδο 95% εμβολιασμένων και μέτρα προστασίας τούς έστειλαν σπίτι!»
Η απάντηση του νοσοκομείου
Σε απάντησή του νοσοκομείο αναφέρει: «Όσον αφορά το περιστατικό με τη διακομιδή που πραγματοποίησε το ΕΚΑΒ στο Γ.Ν. Άμφισσας σήμερα 08:10 το πρωί, ο 51χρονος μεταφέρθηκε στα Επείγοντα με απώλεια συνείδησης, χωρίς αναπνοή και κυκλοφορία, κόρες σε μυδρίαση μη αντιδρώσες και καρδιογράφημα σε ευθεία ισοηλεκτρική γραμμή. Το περιστατικό αντιμετωπίσθηκε παρουσία δύο παθολόγων καθώς και ενός αναισθησιολόγου όπου σύμφωνα με το πρωτόκολλο έγινε προσπάθεια ανάνηψης. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στα πλαίσια εφημέρευσης του Παθολογικού Τομέα διασφαλίζοντας την ορθή αντιμετώπιση των ασθενών».