Τα 5,8 Ρίχτερ στη Κρήτη εκτός από καταστροφές και απώλειες, προκάλεσαν για μια ακόμη φορά διχογνωμία μεταξύ των καθηγητών-σεισμολόγων. Αρχικά για το αν ήταν αναμενόμενη ή όχι η ισχυρή σεισμική δόνηση και εν συνεχεία για το αν ήταν γνωστό ή όχι το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός.
Ενδεικτικά:
Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ: «Ο σεισμός αυτός ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι το φαινόμενο είχε τελειώσει μετά την τετράμηνη διέγερση στην όλη περιοχή. Διαψευσθήκαμε όλοι γιατί αυτός ο σεισμός ήταν αναπάντεχος».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος στη ΕΡΤ: «Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ήρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες … Στις 21 Ιουλίου είχε συγκλιθεί εκτάκτως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου με πρωτοβουλία του κ. Λέκκα, και ήταν όπως επιβεβαιώθηκε απολύτως σωστή η εκτίμησή μας ότι ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός μετά τους προσεισμούς που έφταναν τα 4,8 Ρίχτερ».
Θανάσης Γκανάς στην ΕΡΤ: «Είχαμε μία προσεισμική ακολουθία, όπως τελικά αποδείχθηκε, που παρόλο που έχουμε προχωρήσει τόσο στην επιστήμη, δεν μπορέσαμε να εκτιμήσουμε ότι ήταν προσεισμική».
Άκης Τσελέντης στο protothema: «Σημειώθηκε στο γνωστό ρήγμα Καστελλίου, σε μια περιοχή που δεν μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους των έξι Ρίχτερ».
Κώστας Παπαζαχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το συγκεκριμένο ρήγμα στη λεκάνη του Ηρακλείου, που σίγουρα έδωσε σεισμούς πριν από εκατοντάδες χρόνια, δεν ήταν γνωστό ούτε χαρτογραφημένο και δεν είχε μελετηθεί».