Προ των ευθυνών της θέτουν τη Δικαιοσύνη για τα περίεργα παιχνίδια με τη μετοχή της ΔΕΗ έξι δικηγόροι, οι οποίοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στην αναφορά που υπογράφουν οι δικηγόροι Αγαμέμνων Τάτσης, Χρήστος Πετράκος, Γεώργιος Λιάπης, Κώστας Χαρίτου, Γιώργος Κακουλάκης και Λεωνίδας Στάμος κάνουν λόγο για αποχρώσες ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.
Κατά τα λοιπά, τα κάστανα από τη φωτιά για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια θα κληθεί να βγάλει η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, η οποία, αφού απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2019, ανέλαβε την εποπτεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ήδη από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η Επιτροπή συγκεντρώνει τα στοιχεία αναφορικά με τις συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ, στον απόηχο των μεγάλων αναταράξεων που προκάλεσε η ανακοίνωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχουν εντοπιστεί αρκετά ασυνήθιστα σημεία.
Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται στην Επιτροπή η λίστα που έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ, των προσώπων που είχαν πρόσβαση στις εμπιστευτικές εταιρικές πληροφορίες.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ερωτήματα για το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, τον τρόπο διαχείρισης από τη ΔΕΗ και τους συμβούλους των εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών και την ποιότητα της ενημέρωσης προς το επενδυτικό κοινό.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιεί πάντα ελέγχους συναλλαγών έπειτα από κάθε μεγάλη εταιρική ανακοίνωση, ωστόσο στην περίπτωση της ΔΕΗ ο έλεγχος διευρύνεται λόγω σημαντικών επιβαρυντικών ενδείξεων, με κυριότερη τη συναλλακτική έκρηξη που σημειώθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ τον περασμένο Αύγουστο, «κόντρα» στη γενική συναλλακτική υποχώρηση της αγοράς.
Όπως προκύπτει από τα ημερήσια στοιχεία, η μέση αξία των συναλλαγών μετοχών της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά +73%, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα για το σύνολο του Χ.Α. υποχώρησε κατά -34%.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ αποτέλεσε πόλο έλξης των επενδυτών και δικαιολογούν ως έναν μόνο βαθμό τις αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της ΔΕΗ.
Ωστόσο οι χρηματιστηριακές Αρχές θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο η συναλλακτική αυτή «έκρηξη» να συνδέεται και με συναλλαγές προσώπων στα οποία είχαν φτάσει οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό περί αύξησης κεφαλαίου.
Το χρονικό της υποτιμητικής κερδοσκοπίας
Η προσφορά της αυστραλέζικης Macquarie για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 10/9, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, είδηση που τη Δευτέρα 13/9 οδήγησε τη μετοχή της ΔΕΗ στα 10,5 ευρώ, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο με κέρδη +6,06%, ενώ οι συναλλαγές ανήλθαν στα 10,78 εκατ. ευρώ, επίπεδο που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής την τελευταία πενταετία.
Η συνεδρίαση της 13ης/9 αποδείχθηκε «παγίδα» για τους αγοραστές, καθώς ακολούθησαν εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης, με τη μετοχή να κλείνει την περασμένη Παρασκευή 24/9 στα 7,98 ευρώ καταγράφοντας απώλειες -24%. Η πτώση της μετοχής μετά την εξαιρετικά θετική έκβαση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ θεωρήθηκε ανεξήγητη μέχρι την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα, την προηγούμενη εβδομάδα, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου και της απόφασης της διοίκησης της ΔΕΗ για την αύξηση κεφαλαίου, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλη εταιρική είδηση που θα ανακοινωνόταν με τα αποτελέσματα, δημοσιεύματα που δημιουργούν υπόνοιες ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης είχε διαρρεύσει σε μεγάλο αριθμό προσώπων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της ΔΕΗ για την αύξηση κεφαλαίου κάνει λόγο για προνομιακή πληροφόρηση ορισμένων επενδυτών, κίνηση που είναι αμφίβολο αν επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία.
Όπως σημειωνόταν στην ανακοίνωση της ΔΕΗ: «Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών (μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς/wall-crossing και με την επιφύλαξη, σε κάθε περίπτωση, όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από το διοικητικό συμβούλιο και τους μετόχους της εταιρείας), η εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή».
Διαβάστε επίσης:
Στον Άρειο Πάγο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ