Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για την αγορά των γαλλικών πολεμικών σκαφών και της διαφαινόμενης συμφωνίας κοινής άμυνας, η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην κρατική τηλεόραση γεννά μεγάλα ερωτηματικά και ανησυχία όσον αφορά τις προθέσεις του απέναντι στην Τουρκία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ρητά για αμοιβαίες υποχωρήσεις με την Τουρκία. Το ερώτημα λοιπόν είναι, από πού ακριβώς θα υποχωρήσει η Ελλάδα; Κατέχει κάτι που δεν της ανήκει για να το διαπραγματευτεί; Διότι θεωρούμε αδιανόητο να διαπραγματευτεί κάτι που δικαιωματικά της ανήκει, βάσει συνθηκών, δικαίου της θάλασσας και διεθνούς δικαίου.
Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι έκανε αναφορά στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία. Οι συμφωνίες όμως αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν μοντέλο για οποιαδήποτε συμφωνία χάραξης θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, διότι απλούστατα περιέχουν τον όρο «μειωμένη επήρεια» για νησιά.
Η Ελλάδα λοιπόν δεν μπορεί να δεχτεί υποχωρήσεις στο θέμα της επήρειας των νησιών, έναντι της Τουρκίας. Διότι η ελληνική ΑΟΖ συνορεύει με την κυπριακή. Και οποιαδήποτε μείωση επήρειας οποιουδήποτε νησιού στο Αιγαίο, μπορεί να οδηγήσει σε εθνικό ακρωτηριασμό.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μιλά για υποχωρήσεις, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να ανακοινώσει συμφωνία δισεκατομμυρίων για αγορά φρεγατών που υποτίθεται γίνεται με γνώμονα την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
https://www.dailymotion.com/video/x84h0yj