Βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά η γη στο Αρκαλοχώρι, μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε το πρωί της Δευτέρας τον νομό Ηρακλείου, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο οποίος μίλησε για τη μετασεισμική ακολουθία που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Κρήτη, τρία 24ωρα μετά την ισχυρή δόνηση.
Η γη στην περιοχή εξακολουθεί να σείεται συθέμελα, καθώς οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει δεκάδες μετασεισμούς, με τους περισσότερους να έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο τρόμο, τόσο στους κατοίκους όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την καταγραφή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από τις 9.17 το πρωί της Δευτέρας, όταν έγινε ο κύριος σεισμός, έως και χθες, δύο 24ωρα μετά, σημειώθηκαν συνολικά 135 δονήσεις, με το 30% να είναι άνω των 4 και το 50% άνω των 3 Ρίχτερ. Χθες το μεσημέρι στις 2.54, η περιοχή ταρακουνήθηκε από νέα δόνηση έντασης 4,6 Ρίχτερ, που είχε επίκεντρο 5 χιλιόμετρα δυτικά του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος 16,5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Ο,τι απέμεινε
Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι έχουν ήδη καταγραφεί 14 μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ και ο μεγαλύτερος που είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει όρθιο. Μάλιστα, προειδοποίησε τον κόσμο να είναι προετοιμασμένος, διότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για μήνες και θα δονούνται μέρα παρά μέρα ή εβδομάδα παρά εβδομάδα, ενώ οι σεισμοί μπορεί να είναι πολλών Ρίχτερ!
Οπως τόνισε, οι τρομερές ζημιές που σημειώθηκαν στην Κρήτη οφείλονται στο ότι ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι. «Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη» αποκάλυψε και προσέθεσε ότι οι σεισμόπληκτοι δεν μπορούν να περάσουν τον χειμώνα μέσα σε σκηνές: «Στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν κατά τους χειμερινούς μήνες κι ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές κι όχι να έχουμε το φαινόμενο της Ελασσόνας» ευχήθηκε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
Ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στη Θήβα και συνέστησε να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος: «Γνωρίζουμε πως πρόκειται για μία περιοχή η οποία είναι γεμάτη μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πόλη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί. Οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους λέμε “θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”».
Στο μεταξύ, όσο περνούν οι μέρες, αρχίζει να αποκαλύπτεται όλο και πιο ανάγλυφα το μέγεθος της καταστροφής, με μπάζα, συντρίμμια και σκόνη να έχουν καλύψει μία έκταση μεγαλύτερη απʼ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Η γη συνεχίζει να τρέμει και οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι μένουν έξω από τα σπίτια τους, σε σκηνές και αυτοκίνητα, είτε επειδή τα σπίτια τους έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα είτε επειδή φοβούνται τους συνεχείς μετασεισμούς.
Σχολεία ρημαδιό
Αποκαρδιωτική είναι και η εικόνα από τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, τα οποία ισοπεδώθηκαν κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού. Οι μηχανικοί που κάνουν αυτοψία στα σχολικά συγκροτήματα αντικρίζουν διαλυμένους τείχους, σπασμένα τζάμια, ετοιμόρροπες σκάλες και βαθιές ρωγμές. Στο Αρκαλοχώρι μόνο τα νηπιαγωγεία γλίτωσαν, ενώ γυμνάσιο, λύκειο, ΕΠΑ.Λ. και δημοτικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και στο Καστέλλι, όπου γυμνάσιο και λύκειο έχουν σοβαρά προβλήματα.
Την Τετάρτη ξεκίνησαν και οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτίρια από κλιμάκιο 60 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών. Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης έκανε λόγο για 550 ανθρώπους που έχουν μείνει στον δρόμο: «Αυτήν τη στιγμή εμείς φιλοξενούμε 550 ανθρώπους σε σκηνές και ξενοδοχεία» ανέφερε, τονίζοντας πως υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα πολιτών που έφυγαν από τον δήμο και μένουν σε συγγενικά σπίτια στο Ηράκλειο, χωρίς, όμως, να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους.
Ταυτόχρονα, από τις 343 κατοικίες που ελέγχθηκαν στον Δήμο Αχαρνών – Αστερουσίων, μόνο οι 40 κρίθηκαν κατοικήσιμες!