Εννέα χρόνια μετά την κακοποίηση της τότε 15χρονης Μυρτούς από 24χρονο Πακιστανό σε παραλία στην Πάρο το καλοκαίρι του 2012, ζωντανεύουν σήμερα οι μνήμες από την φρικιαστική επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο Α’ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου εκδικάζεται σήμερα η αίτηση της μητέρας του κοριτσιού προκειμένου να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία απερρίφθη η αγωγή της κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να επιδικασθεί στην Μυρτώ, στην αδελφή της και τη μητέρα της αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για τα όσα η ίδια και η οικογένεια της υπέστησαν.
Η μητέρα της Μυρτούς, ως δικαστική συμπαραστάτρια της κόρης της, ζητούσε να αποζημιωθεί λόγω πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού που κακοποίησε τη Μυρτώ στην Ελλάδα. Εισηγήτρια της υπόθεσης αυτής ορίστηκε η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Ταξιαρχία Κόμβου.
Η μητέρα της Μυρτούς με δηλώσεις και με ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook έχει αναφέρει ότι σήμερα θα είναι στη δικαστική αίθουσα του ΣτΕ ως η φωνή της κόρης της.
«Μια φωνή που η Πολιτεία κωφεύει και αποποιείται την ευθύνη της για ότι σου συνέβη. Καλώ όλους όσους σε αγαπούν, να δώσουν το παρόν!», αναφέρει στην ανάρτησή της.
Με την αγωγή που είχαν καταθέσει στα διοικητικά δικαστήρια, η μητέρα της 22χρονης αλλά και η αδελφή της ζητούν να καταβληθεί στην Μυρτώ το ποσό 200.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της.
Επίσης, διεκδικούν την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της, για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας, ζητούν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.
Στην αγωγή τους υποστήριξαν, ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομο είσοδο του δράστη στην Ελλάδα, να τον συλλάβει, να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσει στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του.
Όπως ανέφερε η οικογένεια της 22χρονης σήμερα Μυρτούς, «υφίσταται αιτιώδης συνάφεια» μεταξύ «των παραπάνω παράνοµων πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του Δηµοσίου» και της ζημίας που υπέστη η κοπέλα.
Η αγωγή απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο με το σκεπτικό ότι μόνο οι παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν, η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».
Το Διοικητικό Εφετείο την απέρριψε έφεση της οικογένειας, κρίνοντας πως «δεν υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια με τον βαρύτατο τραυματισμό της ανήλικης». Με την αναίρεση της απόφασης στο ΣτΕ η οικογένεια της Μυρτούς ζητά να εξεταστούν τα επιχειρήματα της και να κρίνει εάν το ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να της καταβάλλει αποζημίωση ή όχι.
Υπενθυμίζεται πως η 15χρονη Μυρτώ είχε πάει βόλτα μόνη της στην παραλία και εκεί δέχθηκε άγρια επίθεση από τον 24χρονο Πακιστανό. Ο δράστης της επιτέθηκε για να κλέψει το κινητό της τηλέφωνο και εν συνεχεία, όπως και ο ίδιος ομολόγησε στο δικαστήριο, ασέλγησε πάνω της.
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αιγαίου επέβαλε στον κατηγορούμενο ισόβια και πολυετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, βιασμού και ληστείας.
Μετά την επίθεση λόγω των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη σε εγκέφαλο και πνεύμονες, η Μυρτώ μέχρι σήμερα έχει σχεδόν μηδαμινή επικοινωνία με το περιβάλλον, ενώ έχει υποστεί πλήρη κινητική παράλυση στα κάτω άκρα.