Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στον ρόλο των τουρκικών αλιευτικών, που φυσικά δεν εισέρχονται σε περιοχές κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας για να ψαρέψουν τσιπούρες, αλλά ο σχηματισμός τους, η πορεία που ακολουθούν και η προφανής σκοπιμότητα που υπηρετούν, τα καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι στον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία κατά της πατρίδας μας.
Όμως, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις, το ελληνικό κράτος αντί να πράξει τα αυτονόητα, συνεχίζει να εφευρίσκει δικαιολογίες για να μην υπερασπιστεί όπως οφείλει την εθνική μας κυριαρχία. Πέραν λοιπόν οποιουδήποτε Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψηφίζει οποιαδήποτε κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία, υπάρχει το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας το οποίο έχει μάλιστα ενσωματωθεί στο ελληνικό, αλλά κυρίως το δικαίωμα της Ελλάδας σε αυτοάμυνα. Ακόμα και προληπτικά, όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο, έχει περίοπτη θέση και στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Ουδείς λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν το γνωρίζει».
Τρανταχτή απόδειξη, ο τρόπος που οι άλλοι γείτονες της Τουρκίας συμπεριφέρονται στα τουρκικά αλιευτικά, παρά το ότι δεν αντιμετωπίζουν ευθεία απειλή εθνικής κυριαρχίας, όπως η Ελλάδα. Μιλάμε για τις γειτονικές μας χώρες κι άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και Ρουμανία, χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!
Χώρες που έχουν ακριβώς τις ίδιες δεσμεύσεις με την Ελλάδα, διότι συμμετέχουν στους ίδιους υπερεθνικούς σχηματισμούς με την πατρίδα μας.
Χώρες που διαθέτουν μικρότερη δύναμη κρούσης από την Ελλάδα και όμως αντιμετωπίζουν με την πρέπουσα αποφασιστικότητα τους Τούρκους.
Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Τα τουρκικά αλιευτικά που παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία και προωθούν τα τούρκικα συμφέροντα, δεν είναι μεροκαματιάρηδες της θάλασσας, αλλά το μακρύ χέρι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του δολοφονικού τουρκικού κράτους. Είναι μέρος του υβριδικού πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία κατά της Ελλάδας εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες, και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Διαβάστε στη συνέχεια δυο περιστατικά που συνέβησαν το 2008 και 2019 σε Βουλγαρία & Ρουμανία αντίστοιχα, που αφορούν στον τρόπο αντιμετώπισης τουρκικών αλιευτικών στην ΑΟΖ της Ρουμανίας και στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας…
Βουλγαρία-Το περιστατικό της 17ης Απριλίου 2008
Στις 6.39 π.μ. στις 17 Απριλίου 2008 ο σταθμός παρατήρησης στο Ρέζοβο της Βουλγαρίας, καταχώρησε ένα αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε περάσει περίπου ένα ναυτικό μίλι στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα. Οι ψαράδες που επέβαιναν στο πλοίο τραβούσαν δίχτυα αλιείας από το νερό, φάνηκε ότι τα δίχτυα ήταν τοποθετημένο εκεί νωρίτερα.
Στις 6.50 π.μ., η Κινητή Ομάδα Ελέγχου Συνόρων εστάλη να αναχαιτίσει το σκάφος. Μόλις οι αξιωματικοί το πλησίασαν, επί ενός φουσκωτού μηχανοκίνητου σκάφους, (το αναγνώρισαν ως το Ömer Reis-2 με τουρκική σημαία). Τρία άτομα ήταν επί του σκάφους – Yalçın Ercan και δύο από τα αδέλφια του, Engin και Zayim Ercan. Όταν εντόπισαν το σκάφος της ακτοφυλακής, άρχισαν να κόβουν τα δίχτυα και να κατευθύνονται προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Το σκάφος της ακτοφυλακής πρόλαβε το σκάφος τους. Χρησιμοποιώντας οπτικά σήματα και μόλις ήταν πιο κοντά οι λιμενοφύλακες στα βουλγαρικά και αγγλικά, έδωσαν εντολές στο ψαράδες να σταματήσουν. Το Ömer Reis-2 δεν σταμάτησε. Αντ ‘αυτού, το οδήγησαν προς το σκάφος της ακτοφυλακής, το οποίο ήταν μικρότερο, προσπαθώντας να το ανατρέψουν και βυθίσουν.
Όταν το είδε αυτό, ο επικεφαλής επιθεωρητής Ν.Κ. έδωσε εντολή στους αξιωματικούς του να προβούν σε πυροβολισμούς προειδοποίησης. Έπεσαν πάνω από είκοσι πυροβολισμοί. Καθώς αυτό δεν έκανε το Ömer Reis-2 να σταματήσει και βλέποντας ότι το πλήρωμά του συνέχισε να συμπεριφέρεται επιθετικά, προσπαθώντας να τρυπήσει και να βυθίσει το σκάφος ακτοφυλακής, ο επικεφαλής επιθεωρητής Ν.Κ. διέταξε τους αξιωματικούς του να επιβιβαστούν στο αλιευτικό σκάφος. Η επιχείρηση αυτή είχε σαν συνέπεια τον θάνατο ενός τούρκου από ακούσιο πυροβολισμό όπλου βούλγαρου λιμενικού… Η υπόθεση έφτασε το 2014 στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τούρκους συγγενείς του αλιευτικού…
Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή τους.
Ας δούμε τώρα ένα αντίστοιχο περιστατικό στη Ρουμανία…
Δελτίο τύπου Ρουμανικής Αστυνομίας Συνόρων (27/2/2019)
Στις 18-19/2/2019, οι επιθεωρητές της Εθνικής Υπηρεσίας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας πραγματοποίησαν αλιευτικές επιθεωρήσεις επί των αλιευτικών σκαφών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χωρίς να αποκαλύψουν τυχόν παρανομίες.
Ταυτόχρονα, περίπου 65 μίλια Ανατολικά της Κωνστάντα, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπου η Ρουμανία έχει κυριαρχικά δικαιώματα, εντοπίστηκε αλιευτικό σκάφος “Ostik Senol”, τουρκικής σημαίας. Υπήρχαν ενδείξεις ότι διεξήγαγε παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες και δεν συμμορφώθηκε με τις νόμιμες απαιτήσεις του Λιμενικού. Το σκάφος “Ostik Senol” συμμετείχε επίσης τα προηγούμενα χρόνια σε εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη 3 ποινικοί φάκελοι. Οι έρευνες διεξάγονται υπό τον συντονισμό του εισαγγελέα της υπόθεσης στο πλαίσιο της Εισαγγελίας του Δικαστήριου στην Κωνστάντα.
Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία για την οργάνωση και λειτουργία της Ρουμανικής Συνοριακής Αστυνομίας για το νομικό καθεστώς των εσωτερικών θαλάσσιων υδάτων, χωρικών υδάτων, της συνεχόμενης περιοχής και της ΑΟΖ της Ρουμανίας, η ρουμανική συνοριακή αστυνομία ενήργησε για να αποτρέψει και να ελέγξει το αλιευτικό σκάφος. Επειδή δεν συμμορφώθηκε με τα νόμιμα αιτήματα που πραγματοποιήθηκαν με όλα τα ραδιοηλεκτρονικά, ακουστικά και οπτικά-οπτικά μέσα, οι Λιμενικοί χρησιμοποίησαν σταδιακά τα όπλα, εκτελώντας προειδοποιητικές βολές, σύμφωνα με το νόμο. Τελικά το τουρκικό αλιευτικό εξήλθε της Ρουμανικής ΑΟΖ κατευθυνόμενο στην τουρκία
Προκειμένου να τιμωρηθούν τα άτομα που παραβιάζουν το ρουμανικό νόμο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Ρουμανική Συνοριακή Αστυνομία συνεργάστηκε με την Τουρκική Ακτοφυλακή, ενημερώνοντάς για το περιστατικό. Η τουρκική ακτοφυλακή ανέλαβε μέτρα για να εντοπίσει το αλιευτικό σκάφος, εντοπίζοντας το στις 20/2/2019 στο λιμάνι Istinye/Κωνσταντινούπολη. Οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν τη Συνοριακή Αστυνομία για το γεγονός ότι, το πλήρωμα του πλοίου «Ostik Senol» τιμωρήθηκε διοικητικά για παράνομη διέλευση των συνόρων και ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με την έλλειψη εγγράφων και τις νόμιμες άδειες του αλιευτικού σκάφους.
Η παράνομη αλιεία που πραγματοποιείται από αλιευτικά σκάφη υπό τουρκική σημαία, ενισχύθηκε από το 2002 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρουμανίας. Πέρυσι, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων που πραγματοποίησε η Συνοριακή Αστυνομία από κοινού με την Εθνική Υπηρεσία Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, κατασχέθηκαν περίπου 1,4 τόνοι ψαριών και βρέθηκαν περίπου 33 χιλιόμετρα διαφορετικών τύπων διχτυών…
Δείτε το σχετικό βίντεο…
Αυτός είναι ο τρόπος που Βουλγαρία και Ρουμανία απαντούν στις προβοκάτσιες τούρκων ψαράδων εντός ΑΟΖ & χωρικών τους υδάτων
Πληροφορίες από: