Τη δύναμη και την ισχυρή επιρροή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έδειξαν οι χθεσινές εκλογές των πέντε νέων μητροπολιτών στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Η πλειοψηφία της Ιεραρχίας αποφάσισε να ακολουθήσει τη γραμμή του μακαριοτάτου, παρά τις πιέσεις από διάφορες πλευρές. Η διαδικασία δεν θύμιζε τα προηγούμενα χρόνια. Το Διορθόδοξο Κέντρο όπου συνεδρίαζε η Ιεραρχία, αλλά και τα ληφθέντα μέτρα επέτρεπαν να υπάρχει μια τάξη και να αποφευχθούν ο όχλος και οι εντάσεις. Οι πόρτες της μονής ήταν κλειστές, ενώ άνθρωποι της Ελληνικής Αστυνομίας έλεγχαν και απαγόρευαν την είσοδο στους μη έχοντες εργασία.
Τα πάντα κύλησαν ομαλά. Τα πρώτα αποτελέσματα για τριπρόσωπο έδειχναν ξεκάθαρα τη νίκη του κ. Ιερωνύμου, ακόμη και στις δύσκολες υποψηφιότητες, εκεί όπου θεωρούνταν ότι θα υπάρξει πάλη στήθος με στήθος. Συγκεκριμένα, η πρώτη εκλογή, για τη Μητρόπολη Λαγκαδά, είχε δύο σημαντικούς υποψηφίους, τον μέχρι χθες αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Κρικρή και τον μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο. Και τα δύο πρόσωπα θεωρούνταν αδικημένα. Ωστόσο ο Πλάτων ήταν εκείνος που είχε πάρει το χρίσμα από τον Αρχιεπίσκοπο και είχε τη στήριξη 55 μητροπολιτών.
Αγωνία υπήρξε για τη Μητρόπολη Καστορίας, όπου εκλέχθηκε ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Γεωργάτος, πρόταση του μητροπολίτη Ναυπάκτου και επιθυμία του Αρχιεπισκόπου. Μάλιστα, όπως λέγεται, γι’ αυτήν την εκλογή ο κ. Ιερώνυμος έδωσε σκληρό αγώνα. Καλούσε τους αρχιερείς στο γραφείο του και απαιτούσε να στηρίξουν την επιλογή του, θυμίζοντάς τους ότι το ίδιο είχε κάνει και για εκείνους σε προηγούμενες εκλογές.
Οι υπόλοιπες τρεις θέσεις (Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας) ήταν πραγματικά ακούραστες. Τα πρόσωπα είχαν την αποδοχή και την εκτίμηση της πλειοψηφίας των ιεραρχών κι αυτό φάνηκε από τους αριθμούς.
Μετά τις εκλογές ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων μητροπολιτών στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου, ενώ στη συνέχεια οι νεοεκλεγέντες έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. Οι χειροτονίες θα τελεστούν -με τη σειρά εκλογής- στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών σήμερα, αύριο, το επόμενο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου.
Ο κ. Πλάτων στον Λαγκαδά
Με 55 ψήφους εκλέχθηκε ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων. Ένα ικανό στέλεχος της Εκκλησίας με γνώσεις, πείρα, σεμνότητα και εκκλησιαστικό φρόνημα.
Γεννήθηκε στην Πάτμο το 1962 και αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, ενώ είναι αριστούχος διδάκτωρ Θεολογίας. Εκάρη μοναχός το 1979 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και έλαβε το όνομα Πλάτων από τον θείο του, μακαριστό καθηγούμενο Ισίδωρο, προς τιμήν του Αγίου Πλάτωνος Αϊβαζίδου, συγγενούς εκ πατρός του.
Μέχρι χθες ήταν προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, ενώ από το 1998 υπηρετούσε ως γραμματεύς του Ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου.
Στην Καστορία ο Καλλίνικος Γεωργάτος
Ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου -και δεξί χέρι του Ναυπάκτου Ιεροθέου- εψηφισμένος μητροπολίτης Καλλίνικος Γεωργάτος εκλέχθηκε με 47 ψήφους, αποδεικνύοντας ότι όταν ο Ιερώνυμος δίνει τον λόγο του, βρίσκει τρόπο να καταφέρνει αυτό που θέλει.
Ο κ. Καλλίνικος (Νικόλαος Γεωργάτος) γεννήθηκε το 1966 στην Εδεσσα, όπου και επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, ενώ έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης το 1986 και της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 2000. Εργάστηκε από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα επί τετραετία βοηθώντας τον πατέρα του σε τεχνικές εργασίες και μετά την αποστράτευσή του εργάστηκε ως διδάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη μοναχική κουρά του (1999) έλαβε το όνομα του πνευματικού του παππού και μητροπολίτη της ιδιαίτερης πατρίδας του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης.
Κιλκίς: Χωρίς αντίπαλο ο Βαρθολομαίος
Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Κιλκισίου Βαρθολομαίος ήταν φαβορί από την πρώτη στιγμή και δεν υπήρχε κάποιος αντίπαλος που θα χαρακτηριζόταν απειλή. Γι’ αυτό και ακόμη και στο τριπρόσωπο η διαφορά από τον δεύτερο ήταν μεγάλη. Στην τελική αναμέτρηση εκλέχθηκε με 58 ψήφους.
Ο εψηφισμένος μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Δημήτριος) Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1969. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1992 και πρεσβύτερος το 1994. Υπηρέτησε από το 1995 και έως της εκλογής του στον ιστορικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα, ενώ ήταν και γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και υπεύθυνος για τον επίσημο εορτασμό και τις επετειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.
Στο Περιστέρι ο π. Γρηγόριος Παπαθωμάς
Στο Περιστέρι τα πράγματα ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρα από την αρχή. Στο τριπρόσωπο ο π. Γρηγόριος έλαβε 63 ψήφους, ενώ στην τελική ψηφοφορία 64. Ενας κληρικός ικανός και πολύ αγαπητός στους περισσοτέρους.
Ο νέος μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος Παπαθωμάς γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1960 στα Νάματα Κοζάνης, σπούδασε Νομικά και Θεολογία στο ΑΠΘ και Κανονικό Δίκαιο και Θρησκειολογία στο Παρίσι (μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές). Είναι καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στο πανεπιστήμιο Paris XIII. Από το 2009 είναι καθηγητής Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ενώ εργάστηκε ως καθηγητής και στο πανεπιστήμιο του Ταλίν και του Ταρτού της Εσθονίας. Ως κληρικός υπηρέτησε στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας.
Αμφιλόχιος Ρουσάκης στη Μητρόπολη Θήρας
Το ίδιο συνέβη και για τη Μητρόπολη Θήρας, όπου ο εψηφισμένος Αμφιλόχιος Ρουσάκης στο τριπρόσωπο έλαβε 69 ψήφους και στη συνέχεια 61.
Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Αμφιλόχιος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, φοίτησε και έλαβε το πτυχίο του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ εκάρη μοναχός το 1993 στην Ι.Μ. Ασωμάτων Πετράκη. Χειροτονήθηκε διάκονος την ίδια χρονιά και πρεσβύτερος το 1995, ενώ αυθημερόν έλαβε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Από το 1999 μετετέθη στις Κεντρικές Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, όπου υπηρέτησε ως γραμματεύς παρά τω αρχιγραμματεί.